Tong Tong Fair op Malieveld overweegt te vertrekken uit Den Haag

11 September 2023, 20:05 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Henriette Guest

De 63e editie van de Tong Tong Fair op het Malieveld in Den Haag heeft door het extreem warme weer en de blokkade van de A12 door Extinction Rebellion veel minder bezoekers getrokken dan voorheen. Ook de festivaldata dragen niet bij aan een goede opkomst. Het festival overweegt daarom te vertrekken uit Den Haag.

Elf dagen lang konden bezoekers zich op het Malieveld onderdompelen in de Indische sfeer tijdens de Tong Tong Fair. Tot en met vrijdag 8 september konden zij ongestoord genieten van diverse optredens, lezingen, workshops en culinaire lekkernijen. Het laatste demonstratieweekend gooide echter roet in het eten, zegt festivaldirecteur Siem Boon.

"De blokkade van de A12 pal achter ons evenemententerrein en de support-demonstratie met luide muziek onze kant op, hebben er helaas voor gezorgd dat wij het laatste weekend als enorm stressvol hebben ervaren. We hebben hierdoor in dit weekend 40 tot 50 procent minder bezoekers ontvangen dan normaal in ons laatste weekend", zegt de festivaldirecteur. Uiteindelijk bleef de teller voor het festival dit jaar steken op 55.000 bezoekers, 15.000 minder dan vorig jaar.

Siem Boon is dan ook zeer teleurgesteld in de organisatie van het klimaatprotest. “Extinction Rebellion wist al maandenlang dat de Tong Tong Fair op het Malieveld zou staan. Ze hebben alsnog besloten voor deze datum te kiezen om de A12 te blokkeren en niet een weekend later bijvoorbeeld. Dat is doelbewust ons evenement en onze bezoekers negeren. Ik vind dat erg kwalijk”, aldus Boon. 

Tekst gaat door onder foto

Foto: Arenda Oomen

Vertrekken uit Den Haag

“We kijken dus met gemengde gevoelens terug op deze editie", zegt Siem Boon. "We hopen dat de Tong Tong Fair volgend jaar weer gewoon terugkomt op de vertrouwde plek in de Haagse evenementenkalender, namelijk in mei 2024. Dan hebben de bezoekers net hun vakantiegeld gehad en hoeven we niet te concurreren met andere evenementen in september, waardoor veel faciliteiten schaars en daardoor duur zijn. Tevens is het zowel voor ons, als voor de standhouders, erg moeilijk om in september tijdelijk personeel te vinden. Dus we keren om meerdere redenen graag terug naar mei."

Staatsbosbeheer, de eigenaar van het Malieveld, heeft echter al laten weten dat de locatie ook volgend jaar in die maand niet beschikbaar is. "Dan moeten we dus gaan zoeken naar een andere goede plek in Den Haag, of desnoods daarbuiten", zegt Boon, die daarmee de deur open zet voor een vertrek van de Tong Tong Fair uit Den Haag. "We houden ons aanbevolen voor goede ideeën."

De Tong Tong Fair wordt al sinds 1959 jaarlijks gehouden in Den Haag. De eerste editie was in het Moors Paleis van de voormalige Haagse Dierentuin. Later verhuisde het festival naar de Houtrusthallen en vervolgens naar het Malieveld. Hier vindt het evenement plaats in grote tenten, die met elkaar zijn verbonden door looppaden.