mainImage

Verkeer raast door tijdens Dodenherdenking op Loosduinse Hoofdweg

5 mei 2022, 12:16 uur
Den Haag & Regio

Traditiegetrouw vond in het kader van de Nationale Dodenherdenking, ook de herdenking plaats bij het Bevrijdingsmonument Loosduinen. Na twee jaar afwezigheid door corona, liepen de Loosduiners massaal uit voor de herdenking. Grote verontwaardiging was er alleen over verkeersdeelnemers die geen geduld konden opbrengen en probeerden om door de groep herdenkende mensen heen te rijden. ‘Dan snap je 4 mei niet.’

“Dat moet volgend jaar echt anders”, zegt raadslid Ralf Sluijs (Hart voor Den Haag) die namens het gemeentebestuur aanwezig was om een krans te leggen. “Allereerst is het natuurlijk onbegrijpelijk dat je zo respectloos bent om met je auto of scooter door een herdenking heen te rijden. Daarnaast vind ik het raar dat de gemeente de Loosduinse Hoofdstraat niet even afsluit voor die drie kwartier per jaar”, zegt Sluijs die erop wijst dat de drukbezochte en indrukwekkende herdenking juist voor Loosduinen enorm belangrijk is.

Belangrijk voor Loosduinen

“Het monument herdenkt de 24 verzetsmensen uit Loosduinen die het leven lieten gedurende de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn straten naar hen vernoemd die op de Loosduinse Hoofdstraat uitkomen. Zoals de Bram Frosstraat die vernoemd is naar Abraham Fros. De dochter van Fros, Jantine van de Meeberg-Fros, las een indrukwekkend stuk voor uit haar boek ‘Voltooid Verleden’ wat ze over haar vader schreef”, zegt Sluijs die deze raadsperiode stadsdeelraadslid Loosduinen is namens de grootste partij. “Juist omdat de herdenking voor Loosduinen zo belangrijk is, moeten we ervoor zorgen dat het ook waardig kan verlopen zonder ongeduldig en asociaal verkeer”, besluit het raadslid.

Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen om de Loosduinse Hoofdstraat bij de volgende herdenkingen af te sluiten gedurende het officiële gedeelte.


Foto: Hart voor Den Haag