Vernieuwde Hollands Spoor gewoon 'feestelijk 'geopend

28 September 2020, 14:51 uur
Den Haag & Regio
mainImage
bron gemeente Den Haag / Henriëtte Quest

Omwonenden mogen het dan geen feestje waard vinden, de Fietsersbond ook niet, Haagse raadsfracties van de PvdA en de HSP evenmin, maandag is het vernieuwde station Hollands Spoor gewoon feestelijk geopend door onder andere wethouders Anne Mulder en Robert van Asten. Het nieuwe station heeft niet alleen een nieuwe entree gekregen aan de zijde van de Laakhavens, ook is er een fietsenstalling op het dak gekomen met ruimte voor zeker 2500 (deel) fietsen en er zijn veel meer winkeltjes gekomen.

De ingrijpende verbouwing was nodig omdat het monumentale pand de groeiende stroom van reizigers niet meer aan kon. Vooral de nieuwe entree moet ruimte en lucht scheppen want uit onderzoek bleek dat steeds meer mensen (een derde al) aan die kant van het station moeten zijn voor werk en huis en studie. Met de realisatie van het Central Innovations District CID waar 40.000 mensen gaan wonen, wordt dat alleen maar meer.

De nieuwe wethouder Stadsontwikkeling Mulder sprak van een 'enorme kwaliteitsimpuls voor deze zijde van de stad. Prachtig om te zien dat Laakhavens zich meer en meer ontwikkelt als een verlengde van het stadscentrum'. Verwijzend naar de tienduizenden mensen die gaan wonen in het CID zei hij 'daar hoort een volwaardige en representatieve stationsentree bij'.

Van Asten roemde vooral de nieuwe fietsenstalling op het dak met extra plaatsen. Hoognodig, stelde hij, 'want maar liefst 31% van de reizigers komt met de fiets naar station HS en 9% vertrekt na de treinreis met de fiets'. De hoogwaardige haltes van de tram aan de centrumzijde en de snelle verbinding met het centrum voor fietsers en voetgangers 'passen bij onze plannen voor de leefbare en dynamische stad van de toekomst. Waarin lopen, fietsen en OV in combinatie met nieuwe mobiliteitsoplossingen op maat, steeds belangrijker wordt'. 

De opening van de entree en fietsenstalling betekende ook meteen het sluiten van de perronopgangen vanuit de naastgelegen tunnel en van de in- en uitcheckpoortjes op het station op korte termijn. Daar waar de bewoners en sommige fracties nog de wens en hoop hebben dat die opgangen alsnog open kunnen blijven, zeker in coronatijden, liet de NS weten dat het vasthoudt aan gemaakte afspraken, met andere woorden: opgangen blijven dicht.