VVD Den Haag woedend op minister De Jonge: 'Dikke middelvinger'

1 March 2024, 13:22 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

Fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg van de VVD in Den Haag heeft op social media woedend gereageerd op een bericht van minister Hugo de Jonge. Ook het CDA in Den Haag is kritisch op de CDA-minister.

De minister van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening schreef op X (voorheen Twitter) blij te zijn dat de gemeenteraad van Wassenaar - ondanks protesten van omwonenden - heeft ingestemd met woningbouw op het ANWB-terrein op de grens van Den Haag en Wassenaar. Met name de bewoners van de Haagse wijk Benoordenhout zijn tegen de geplande hoogbouw op het terrein.

"Goed dat de gemeente Wassenaar kiest om ruim 400 woningen te bouwen op het ANWB-terrein", schrijft De Jonge op X. "Het recht op uitzicht moet niet belangrijker zijn dan het recht op een woning. We zijn het aan woningzoekenden verplicht het ‘not in my backyard’-sentiment te doorbreken."

Fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg van de VVD in Den Haag is niet te spreken over de opmerkingen van de minister. Zijn noemt het "een dikke middelvinger van Hugo de Jonge naar omwonenden in het Benoordenhout. En indirect naar alle omwonenden overal in Nederland. Zo kennen we de CDA-minister weer."

Het VVD-raadslid benadrukt dat zij niet tegen de komst van woningen op het ANWB-terrein is. "We willen niet niet bouwen. We willen dat wat er komt goed wordt ingepast in de omgeving: een laagbouw woonwijk en een natuurgebied."

Tekst gaat door onder foto.

Foto: ABB.

Enorme betrokkenheid

Het CDA in de Haagse gemeenteraad is ook kritisch op partijgenoot Hugo de Jonge. Gemeenteraadslid Hinke de Groot schrijft op X: "Het zorgvuldige participatietraject van de bewoners van Benoordenhout getuigt juist van enorme betrokkenheid. Dat afdoen als ‘NIMBY’ doet daar totaal geen recht aan. CDA Den Haag is altijd kritisch geweest op de plannen. Niet op het aantal woningen daar, wel op de hoogbouw."

Juridische procedures

Omwonenden van het ANWB-terrein hebben al aangekondigd juridische procedures te zullen starten "die ervoor zorgen dat de bouw jaren vertraging oploopt". De Wassenaarse wethouder Ritske Bloemendaal van Wonen is daar niet bang voor.

"Er zit 2,5 jaar noeste arbeid in het bestemmingsplan dat nu op tafel ligt. Deze documenten zijn 'Raad van State-proof"', aldus wethouder Bloemendaal. "De woningnood dwingt tot bouwen. Dat is een landelijke, maar ook een regionale opgave. Dat er maar liefst 1.840 belangstellenden zijn voor deze 425 woningen, laat wel zien hoe groot de behoefte daadwerkelijk is."

De ANWB gaat verhuizen naar Den Haag, waar een nieuw hoofdkantoor wordt gebouwd. De bond is sinds 1962 gehuisvest in Wassenaar, op een terrein met enkele monumentale panden dat is omringd door landgoed Clingendael.