Wassenaar stemt ondanks protesten voor woningbouw op ANWB-terrein

28 February 2024, 08:38 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ABB

De gemeenteraad van Wassenaar heeft ingestemd met de bouw van maximaal 425 woningen op het huidige terrein van de ANWB, vlak bij de gemeentegrens met Den Haag. Vanuit de omliggende Haagse wijk Benoordenhout is veel weerstand tegen de bouwplannen, met name tegen de beoogde hoogte van enkele woontorens. Een meerderheid van de Wassenaarse raad besloot weliswaar de maximale bouwhoogte te verlagen van 47 naar 40 meter, maar niet zoals de omwonenden willen naar maximaal 26 meter.

De gemeenteraad zou eigenlijk eind januari al een beslissing nemen over het bestemmingsplan voor Residentie Parkzicht, zoals het project heet. Na protesten van bewoners van Benoordenhout en zelfs van de gemeenteraad van Den Haag, werden de plannen nogmaals besproken in Wassenaar. Het leidde ertoe dat de maximale bouwhoogte weliswaar wordt verlaagd, maar niet naar de hoogte die omwonenden willen. Ze dreigden al met juridische stappen als ze hun zin niet zouden krijgen. Alleen de lokale partijen Hart voor Wassenaar en Lokaal Wassenaar! stemden dinsdag in raadhuis De Paauw tegen het aangepaste bestemmingsplan.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: ANWB.

Historische fout

Omwonenden die kwamen inspreken, zeiden dat Wassenaar "een historische fout" maakt als de woontorens zo hoog worden. In dat geval komen er juridische procedures die ervoor zorgen dat de bouw jaren vertraging oploopt, aldus één van de insprekers. De Wassenaarse wethouder Ritske Bloemendaal (wonen) is daar niet bang voor.

"Er zit 2,5 jaar noeste arbeid in het bestemmingsplan dat nu op tafel ligt. Deze documenten zijn 'Raad van State-proof"', aldus wethouder Bloemendaal. "De woningnood dwingt tot bouwen. Dat is een landelijke, maar ook een regionale opgave. Dat er maar liefst 1.840 belangstellenden zijn voor deze 425 woningen, laat wel zien hoe groot de behoefte daadwerkelijk is."

De ANWB gaat verhuizen naar Den Haag, waar een nieuw hoofdkantoor wordt gebouwd. De bond is sinds 1962 gehuisvest in Wassenaar, op een terrein met enkele monumentale panden dat is omringd door landgoed Clingendael.


Door: ANP