Wijkberaad Vruchtenbuurt moet plotsklaps hun buurthuis verlaten

2 February 2024, 09:49 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Google Maps

Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. Afgelopen zaterdag ontving het Wijkberaad Vruchtenbuurt het bericht dat de eigenaren van hun buurthuis aan de Abrikozenstraat in Den Haag de huur opzeggen. Met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn van drie maanden betekent dit dat uiterlijk 30 april Wijkhuis De Abri leeg moet worden opgeleverd.

"Het bericht was natuurlijk een enorme schok voor ons", zegt Michel Rovers, de voorzitter van het Wijkberaad Vruchtenbuurt. "Het betekent dat we onze vaste plek voor activiteiten kwijtraken. Het betekent ook dat de huur van de garage en de fietsenstalling moet worden beëindigd."

Rovers laat weten niet zonder slag of stoot te zullen vetrekken uit het pand. "Woensdagavond zijn we als bestuur bijeengekomen om ons te beraden welke stappen we moeten zetten. Uiteraard gaan we verkennen of en zo ja welke juridische mogelijkheden we hebben. Maar we kunnen natuurlijk niet ondertussen stil gaan zitten. We hebben een eerste inventarisatie gedaan welke alternatieven er mogelijk beschikbaar zijn. Deze gaan we zo snel mogelijk benaderen. Ook hebben we al contact opgenomen met de gemeente."

Waarom de eigenaar van het pand de huur heeft opgezegd is niet bekend. Het Wijkberaad organiseert in De Abri onder meer koffieochtenden, spelletjesmiddagen, schaaklessen, knutselen voor kinderen, boetseren, muziekles voor peuters, schilderlessen voor volwassenen en een ruilbeurs voor kinderkleding. In de ruimte zijn ook regelmatig exposities en optredens. Buurtbewoners kunnen de ruimte huren voor vergaderingen, bijvoorbeeld voor een Vereniging van Eigenaren.