Winteropvang voor daklozen aan Sportlaan Den Haag weer open

1 November 2023, 16:11 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Straat Consulaat

De gemeente Den Haag vangt vanaf vandaag weer dak- en thuisloze mensen op in het oude Juliana Kinderziekenhuis aan de Sportlaan in de Vogelwijk. Deze winteropvang is 24 uur per dag open, 7 dagen per week.

In de permanente winteropvang (PWO) is plek voor 120 mensen. Zij kunnen er dag en nacht terecht, tot rust komen en begeleiding krijgen. Den Haag realiseert hiermee, naast de winterkoude opvang (WKR) aan de Rooseboomstraat, de permanente winteropvang. Dit wordt het derde jaar dat Den Haag een permanente winteropvang organiseert.

“Voor 120 mensen die nu dakloos zijn, is de winteropvang de komende periode hun thuis. We hopen hen een veilige en fijne plek te bieden. Een lichtje te zijn in een donkere periode”, vertelt afdelingsmanager Linette Alderliesten. "De opvang voorziet allereerst in bed, bad en brood, maar tegelijkertijd worden de deelnemers gemotiveerd om aan hun toekomst te werken."

“Met de deelnemers werken we aan hun herstel”, vervolgt Linette. “Samen kijken we naar hun vervolgtraject, bijvoorbeeld bij Housing First of de Kessler Stichting. We werken hierin samen met gemeente Den Haag en andere organisaties, zoals Stichting Barka, Brijder verslavingszorg en het TOP-team van Parnassia. Zij hebben hier ook een kantoor op de winteropvang, dus de lijnen zijn kort.”

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Straat Consulaat

31 maart weer op straat

"De PWO is een tijdelijke voorziening. Concreet betekent dit dat op 31 maart 2024 de deuren weer sluiten en er mogelijk mensen weer op straat komen", schrijft het college van burgemeester en wethouders in een persbericht over de opvang. "Uiteraard wordt er alles aan gedaan om die mensen waar mogelijk door te leiden naar een structurele plek. We realiseren ons echter dat het uiteindelijke resultaat ook afhangt van de keuzes die de mensen zelf maken."

Het college heeft eerder de ambitie uitgesproken om zowel voor de Permanente Winter Opvang (PWO) als voor de Winter Koude Regeling (WKR) een structurele locatie te realiseren. "Deze is helaas nog niet beschikbaar vanaf de komende winter."