Woningcorporaties in Haaglanden gaan meer samenwerken

30 September 2021, 20:22 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

De woningcorporaties in de regio Haaglanden willen met slimme bouwoplossingen sneller woningen realiseren.

Twaalf bestuurders van woningcorporaties in de regio hebben hiervoor symbolisch de intentieverklaring ‘Bouwstroom Haaglanden’ ondertekend.

Lucas de Boer is bestuurslid van Sociale Verhuurders Haaglanden (SHV) en trekker van Bouwstroom Haaglanden. Hij ziet veel voordelen in de samenwerking.

“De opgave is groot, het tempo van bouwen moet omhoog en er is beperkte investeringscapaciteit bij de corporaties. Dit zorgt ervoor dat we naar andere manieren kijken om de opgave in te vullen. Eén van de manieren is het bundelen van de inkoop in een Bouwstroom. De twaalf corporaties werken in dit project samen met de Provincie Zuid-Holland.”

De Boer verwacht al snel resultaat van de samenwerking. “Door in een Bouwstroom samen te werken met gemeenten en corporaties, wordt het mogelijk om in vrijwel alle marktsegmenten sneller en goedkoper nieuwbouw te realiseren.”

Zeker in de regio Haaglanden is de woningnood groot. Er zijn meer dan 160.000 ingeschreven woningzoekenden en slechts 8.000 verhuringen per jaar. Woningzoekenden staan gemiddeld ruim zes jaar ingeschreven voordat zij een sociale huurwoning toegewezen krijgen.