Xander de Buisonjé slotact van Vlaggetjesdag 2023

1 June 2023, 15:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
PR

Tijdens de viering van Vlaggetjesdag op zaterdag 17 juni zijn er bij de 2e haven van Scheveningen onder meer optredens van Xander de Buisonjé en de Haagse band Ragmob. Met het jaarlijkse evenement wordt de komst van de nieuwe Hollandse haring gevierd.

Het podiumprogramma start rond 10.00 uur met optredens van het Shantykoor Scheveningen en het Schevenings Vissersvrouwenkoor. Na de officiële opening om 11.00 uur zijn er verder op de dag onder meer optredens van de Metro Stageband, Kindertheaterkoor de Zeesterren, Ernst, Bobbie & De Rest, Ragmob en een grote Vlaggetjesdag Sing Along. Xander de Buisonjé sluit om 18.00 uur het podiumprogramma af.

Tijdens Vlaggetjesdag is er rond de haven uiteraard nog veel meer te zien en te beleven, zoals oude zeilloggers, miniatuurschepen, presentaties van allerlei vissoorten, rondvaarten, proeverijen, oude ambachten en meer.

Ook in de Keizerstraat wordt Vlaggetjesdag gevierd. Op zaterdagmiddag 17 juni geven tijdens het evenement Zeefest onder meer De Kraaien, The Big Hairy, Haags Plagiaat en Cosmo gratis concerten.

Tekst gaat door onder foto.

Geschiedenis

Aan Vlaggetjesdag gaat een lange geschiedenis vooraf. Maar de feestelijkheden rond het begin van de haringvisserij zijn echter nog niet zo oud. Vanaf 1947 heeft Vlaggetjesdag pas een officiële betekenis gekregen. In 1950 werd het Comité Vlaggetjesdag opgericht dat sindsdien de organisatie van Vlaggetjesdag in handen heeft.

Voorafgaand aan Vlaggetjesdag is op dinsdag 13 juni de traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. De opbrengst gaat dit jaar naar de Voedselbanken Nederland. Een dag later, dus vanaf woensdag 14 juni, is de Hollandse Nieuwe weer overal te koop.