18.000 studenten hebben zich nog niet gemeld voor beurs

23 September 2023, 11:46 uur
Landelijk
mainImage
Sander Foederer

Ruim 18.000 studenten laten tot honderden euro's per maand liggen omdat ze zich nog altijd niet hebben gemeld voor de nieuwe basisbeurs, meldt het AD. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) weet dat deze studenten er recht op hebben, maar dan moeten ze zichzelf wel melden. De maandelijkse gift kan oplopen tot 440 euro per maand.

Tot vorig jaar moesten studenten geld lenen om hun studie te kunnen betalen. Vanaf nu is de basisbeurs weer een gift voor iedereen die binnen tien jaar afstudeert. Opvallend is dat een groep van 18.000 jongeren zich wel hebben ingeschreven voor een studie aan een hogeschool, maar zich nog helemaal niet hebben gemeld voor hun studiebeurs. De reden hiervoor is gissen voor DUO.

Mogelijk gaat het om studenten die nog niet op de hoogte zijn van de nieuwe regels. Het kan ook gaan om mensen die het geld niet nodig hebben en er om principiële redenen vanaf zien. Ook is er een groep van zo'n 5000 studenten die wel de basisbeurs hebben aangevraagd, maar dat om onverklaarbare reden deden per 1 oktober. Ze hebben namelijk recht op de toelage sinds 1 september.


Door: ANP