Aanhouding Promes leidt tot ophef in Russische sportwereld

1 March 2024, 10:02 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De aanhouding van de veroordeelde voetballer Quincy Promes in Dubai veroorzaakt ophef in de Russische sportwereld. Russische media berichtten dat de aanvaller van Spartak Moskou donderdag op het vliegveld werd tegengehouden, toen hij met zijn teamgenoten aan boord wilde gaan van een vlucht naar Sint-Petersburg.

Erevoorzitter van de Russische voetbalbond Vasili Bogdanov zegt tegen het staatspersbureau RIA Novosti dat Spartak "lichtzinnig" is geweest door Promes mee te nemen naar Dubai, waar de club trainde. Het is algemeen bekend dat de oud-Ajacied in Nederland is veroordeeld en dat Nederland een internationaal opsporingsbevel tegen hem heeft uitgevaardigd, zegt Bogdanov. Volgens hem heeft Spartak Promes ook bij eerdere buitenlandse reizen thuisgelaten. "Dit zijn geen grappen, maar serieuze zaken", zegt de erevoorzitter.

Ook oud-schaatster en parlementslid Svetlana Zjoerova wijst erop dat het riskant was voor Promes om naar Dubai te gaan. Tegen de sportsite Metaratings.ru zegt ze dat de voetballer niet op de steun van Rusland kan rekenen. "Wij kunnen niets voor hem doen, hij is geen Russisch staatsburger", zegt ze. "Er komen wel weer andere goede voetballers."

Het is onduidelijk of Promes nog vastzit. Spartak Moskou onthoudt zich in de Russische media van commentaar. Het lijkt in elk geval onwaarschijnlijk dat de aanvaller zaterdagavond meespeelt in de wedstrijd van zijn club tegen Zenit Sint-Petersburg.

Promes werd vorige maand tot zes jaar cel veroordeeld voor betrokkenheid bij de smokkel van 1350 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen. Volgens zijn advocaat gaat Promes in hoger beroep tegen zijn veroordeling.
 

 


Door: ANP