mainImage

Actie levert 3300 messen, pistolen en andere wapens op

22 oktober 2021, 13:24 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Een landelijke inleveractie gericht op jongeren heeft vorige week in totaal 3300 wapens opgeleverd. Het gaat om allerlei soorten, waaronder messen en steekwapens, meldt het ministerie van Justitie op basis van een voorlopige telling. Ook werden er honderden vuurwapens afgestaan. Het doel was om het aantal wapens op straat te verminderen.

De actie leverde "ruim 2000 messen, 200 andere steekwapens, bijna 500 vuurwapens en 600 overige wapens" op, meldt het ministerie. In die laatste categorie ging het vooral om slag- en stootwapens. Verder werden machetes, vlindermessen en zelfgemaakte steekwapens afgestaan. Verschillende politie-eenheden meldden de afgelopen week al dat er ook munitie, boksbeugels en nepwapens zijn ingeleverd.

Motto van de inleveractie, die ruim een maand geleden werd gelanceerd, was 'Drop je knife, doe wat met je life'. Een week lang konden wapens worden afgestaan zonder een straf te riskeren. Het ministerie hoopt dat jongeren daarmee ook duidelijk is gemaakt dat het "niet normaal en erg gevaarlijk" is om met een wapen over straat te gaan. Het kabinet acht dat nodig om het aantal zware geweldsmisdrijven met soms dodelijke afloop te verminderen.


Foto: Politie Eenheid Den Haag