BBB komt sterker uit de stembus dan NSC

10 June 2024, 08:32 uur
Landelijk
mainImage
ANP

BBB komt met twee zetels in het Europees Parlement, blijkt uit de prognose van het ANP. De BoerBurgerBeweging haalt daarmee een zetel meer dan een andere nieuwkomer, NSC. De partij van Pieter Omtzigt blijft steken op 1 zetel.

De BBB kreeg landelijk uiteindelijk 5,4 procent van de stemmen, tegenover 3,8 voor de NSC die zich inzet voor onder meer goed bestuur en bestaanszekerheid.

Daarmee zet zich een trend voort die al langer in de peilingen te zien is. Sinds de grote overwinning van de NSC bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar november, toen Omtzigt 20 zetels behaalde, zit de partij virtueel in een neergang. In een peiling eind vorige maand houdt de partij maar 11 zetels over.

In de peilingen blijft de BBB vrij stabiel. In de Kamer telt de fractie van Caroline van der Plas 7 zetels. De partij zet zich in voor de agrarische sector en dat onderwerp heeft het de afgelopen tijd goed gedaan in Brussel. Verscheidene maatregelen waar boeren zich tegen keerden, zijn na boerenprotesten ingetrokken. Een flink deel van de Europese begroting gaat naar landbouw.

Beide partijen hebben met de VVD en de PVV een hoofdlijnenakkoord gesloten om een kabinet te vormen onder leiding van de partijloze Dick Schoof. De vier partijen proberen al twee weken het eens te worden over de verdeling van de kabinetsposten.


Door: ANP