Bedrijven en personeel nog afwachtend rond schijnzelfstandigheid

22 October 2024, 14:21 uur
Landelijk
mainImage
Pixabay

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad komen er wel veel vragen over binnen, maar groeit het aantal zzp-constructies nog steeds en neemt het aantal uitzend- en detacheerconstructies nog niet toe. Dat ziet de beursgenoteerde onderneming wel als meest logische uitweg voor als per 1 januari werken als zelfstandige wordt gecontroleerd.

Volgens topman Jeroen Tiel van Randstad Nederland is er op dit gebied nog sprake van "stilte, maar niet voor een verwachte storm". Tiel verwacht dat de verschuiving van zzp naar uitzendconstructies "geleidelijk" zal gaan, zegt hij op een persconferentie naar aanleiding van de kwartaalcijfers. "In het onderwijs en de zorg kunnen we ons bijvoorbeeld al niet veroorloven dat een hele groep mensen ineens buitenspel staat. Daar moeten we toch met zijn allen een weg voor vinden."

Staatssecretaris Folkert Idsinga (Financiën) verzekerde vorige maand al dat ondernemers in 2025 niet gelijk een boete hoeven te verwachten als ze de regels overtreden. Voorwaarde is wel dat zij kunnen aantonen dat zij "stappen zetten" tegen schijnzelfstandigheid. De wet die bedoeld is om een einde te maken aan deze misstand op de arbeidsmarkt werd al in 2016 van kracht, maar tot dusver werd alleen opgetreden in gevallen van evident misbruik.

Nog weinig geanticipeerd

Veel zelfstandigen weten nog niet precies wat de verandering voor hen betekent en hoe ze ermee zullen omgaan, meldt Randstad op basis van eigen onderzoek onder zeshonderd respondenten. De meesten lijken hun opdrachten of opdrachtgevers te willen aanpassen (60 procent) of een dienstverband bij een werkgever te gaan combineren met werk op zzp-basis (31 procent).

Volgens Tiel blijven werkenden behoefte hebben aan "autonomie, flexibiliteit en eigen regie". Dat geeft hem de overtuiging dat uitzendwerk het meest logische alternatief is voor de snel gegroeide hoeveelheid werk op zzp-basis.

Voordelig voor Randstad

Randstad denkt van die verschuiving te gaan profiteren, omdat het meer verdient aan uitzend- en detacheercontracten dan aan zzp'ers en het "voor een grotere groep interessant wordt". Voor werkgevers wordt mensen inhuren door de verandering wel duurder, omdat er een hoger btw-tarief geldt op uitzend- en detacheerwerk.
 

 


Door: ANP