Brand op de werkvloer

2 April 2024, 19:41 uur
Landelijk
mainImage

Elektrische branden zijn verantwoordelijk voor 6,3% van alle branden thuis en voor veel branden op het werk. Omdat we allemaal elektriciteit nodig hebben in ons dagelijks leven, is het super belangrijk om te weten hoe deze branden ontstaan en wat we kunnen doen om ze te voorkomen. Op de werkvloer kunnen ze voor miljoenen euro's schade zorgen en zijn ze gevaarlijk voor iedereen die er werkt. Als je de riskante plekken in je bedrijf opspoort en aanpakt, houd je iedereen veilig. Het is daarom ook altijd verplicht om iemand te hebben die een Bhv cursus heeft gedaan, zodat ze precies weten wat ze moeten doen in geval van brand. Maar veiligheid op het werk krijgt vaak pas aandacht als er iets misgaat, terwijl het altijd een prioriteit zou moeten zijn.

Hoe brand op de werkplek te voorkomen?
Verlengsnoeren, te veel apparaten op één groep, kapotte stopcontacten en verkeerde lampen in je lampen – dat zijn allemaal dingen die elektrische branden kunnen veroorzaken. Verlengsnoeren zijn super handig om stroom te krijgen waar je het nodig hebt, maar ze liggen vaak in de weg of op plekken waar ze makkelijk beschadigd kunnen raken. En als ze beschadigd raken, kan dat gevaarlijk zijn. Te veel apparaten die stroom trekken van één groep kunnen ook voor problemen zorgen, zelfs als je denkt dat een stop of zekering je wel beschermt. Een stopcontact dat niet goed is geïnstalleerd of beschadigd is, kan vonken geven. En als je een lamp gebruikt die te sterk is voor je lampenkap of als die kap niet goed lucht, kun je ook brand krijgen. Dat wil je voorkomen.

Op zoek naar professionele diensten om de brandveiligheid te waarborgen
De meeste branden op het werk kunnen worden voorkomen of snel geblust, vooral als je goede brandmelders hebt. Het beste wat je kunt doen om elektrische branden te voorkomen, is al het elektrische werk overlaten aan een ervaren elektricien. Het handigst is om een elektricien te vinden die dichtbij woont en snel kan helpen als er iets is. Sommige bedrijven proberen te besparen door niet-elektrisch personeel kleine elektrische klusjes te laten doen, maar dat is echt niet veilig. Een kleine fout kan al een grote, dure brand veroorzaken. Ook is het slim om je elektrische systemen regelmatig te laten nakijken en testen, zodat eventuele problemen vroeg worden ontdekt en opgelost voordat ze voor brand kunnen zorgen. Dus, brand in de woning en werkplek komt regelmatig voor, maar met de juiste maatregelen kan het opgelost en misschien zelfs voorkomen worden.