De Jonge belooft Kamer snel meer prikken de komende tijd

24 March 2021, 21:22 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Zorgminister Hugo de Jonge bezweert de Tweede Kamer dat het aantal te zetten prikken de komende maanden flink omhoog gaat. Wel blijft de snelheid afhankelijk van de leveringen door de producenten, waarbij AstraZeneca volgens de minister steeds het minst "leveringszeker" is.

De minister reageerde op de zorgen van de Tweede Kamer over het vaccinatiebeleid en met name het priktempo, dat volgens meerdere partijen nog steeds te laag is. Ze wezen op andere landen, die sneller zouden gaan. De Jonge zei in het coronadebat woensdag dat de landen in de hele EU een beetje hetzelfde tempo van vaccineren hebben. Maar er is wel een verschil met het Verenigd Koninkrijk en Israël, die een stuk verder zijn.

Onder meer coalitiepartijen D66 en ChristenUnie wilden weten waarom niet meer mensen eerder ingeënt kunnen worden, in ieder geval met een eerste prik. "Hoeveel vaccins liggen nu op de plank en kan de doorlooptijd tussen de aankomst van vaccins en het prikmoment niet korter?" vroeg Vera Bergkamp (D66) aan het demissionaire kabinet.

De oppositie oordeelde harder. PVV-voorman Geert Wilders sprak over het "geklungel" met de vaccins. Hij wil weten waarom De Jonge niet kijkt naar het voorstel van voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg om iedereen zo snel mogelijk een eerste prik te geven. Het vaccinatiebeleid is een "rommeltje", zegt PvdA-leider Lilianne Ploumen. Volgens Farid Azarkan van DENK is er een grote voorraad vaccins, terwijl op hetzelfde moment medewerkers van de GGD "met de duimen draaien".

De Jonge zei dat de voorraad met AstraZeneca de afgelopen twee weken fors omhoog is gegaan, omdat er uit voorzorg een prikpauze was ingelast. Dat was nodig om extra onderzoek te doen naar mogelijke ernstige bijwerkingen. Die extra voorraad wordt nu snel weggeprikt, aldus de minister.

Volgens hem wordt het steeds beter mogelijk om minder vaccins op voorraad te houden. Dat komt omdat de leveringszekerheid toeneemt. Dat is bij Pfizer en Moderna meer het geval dan bij AstraZeneca. Positief van het laatste vaccin is "dat het net zoveel kost als een kopje koffie", zei De Jonge. De producenten van de twee andere vaccins hebben een hogere winstmarge.

De Jonge denkt in april meer dan 2 miljoen mensen te laten prikken. In juni moeten dat er meer dan 5 miljoen zijn. Begin juli is dan de verwachting dat iedereen ouder dan achttien jaar een eerste prik heeft gekregen.

Te veel tijd tussen de eerste en tweede prik levert volgens de Jonge ook weer risico's op. "Als je te lang wacht, neemt de bescherming af. En als dat gebeurt, dan geef je virusvarianten meer ruimte." Dat kan leiden tot nog meer gezondheidsschade, waarschuwde De Jonge.


Door: ANP