Dagblad070 | Deze opleidingen zijn tijdens corona populairder geworden
mainImage

Deze opleidingen zijn tijdens corona populairder geworden

4 mei 2021, 14:33 uur
Landelijk

Het  jaar 2020 was natuurlijk het jaar van de Corona, maar ook in 2021 pakken we hier nog steeds op door. Het is een tijd waarin alles anders is en dat kan zorgen voor onverwachte ontwikkelingen. Zo ook voor alle MBO, HBO’s en universiteiten. De belangstelling voor verschillende opleidingen is namelijk totaal veranderd. Sommige opleidingen die voorheen ontzettend populair waren zijn nu een stuk minder populair, maar er zijn juist ook veel opleidingen die sinds de Coronatijd juist veel populairder zijn geworden. Een voorbeeld hiervan is een WMO opleiding. Maar hoe zit dat dan? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Een maatschappelijke studie
WMO staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. Het uitgangspunt van deze wet is dat het belangrijk is dat iedereen mee kan doen in de samenleving. De belangstelling voor maatschappelijk werk is dus flink toegenomen. Een reden hiervoor kan zijn dat mensen veel bewuster zijn van het feit dat maatschappelijk werk erg belangrijk is. Door een maatschappelijke studie te volgen ontwikkelt men essentiële kennis die  nodig is om een specifieke hulpvraag van een cliënt te kunnen beantwoorden en te zoeken naar structurele oplossingen. 

Werken in de zorgsector
Niet alleen de maatschappelijke branche heeft een goede sprong gemaakt, ook de zorgsector is heel erg in trek door alle studenten. Waarschijnlijk komt dit doordat men heeft kunnen inzien hoe belangrijk de zorg is, voornamelijk met deze pandemie. Zowel op MBO als op HBO of universitair niveau merken scholen dat er veel aanmeldingen binnenkomen. De ziekenhuizen zijn hier natuurlijk ook erg blij mee, doordat ze hebben ondervonden dat de capaciteit in de afgelopen maanden erg laag is geweest.

Lab studies zijn razend populair
Andere opleidingen die razend populair zijn geworden zijn lab studies. Een reden hiervoor? Men snapt nu wat het inhoudt en wat het belang is van deze studies. Een voorbeeld van een lab studie is ‘Biomedisch Analist’. Door Corona is het vak veel interessanter geworden voor veel studenten, voornamelijk omdat het ook meer wordt uitgelicht. Vele mensen hebben zich verdiept in vaccins en medicijnen door de Corona pandemie, wat het makkelijker maakt voor lab studie studenten om te kunnen praten met anderen over hun studie. Je zou jezelf kunnen afvragen of het een hype is, of dat het een blijvende verandering is. 

Word gebarentolk!
Uit een onderzoek is gebleken dat ook de studie tot gebarentolk een ontzettende boost heeft gekregen. In 2020 is het aantal aanmeldingen voor deze studie dan ook met 42% gestegen, een enorme stijging dus. Wellicht komt dit doordat veel mensen tijdens de persconferenties kunnen zien hoe belangrijk het is dat er een gebarentolk er is, maar ook door het zien van de moeilijkheidsgraad en de uitdaging die hierbij komt kijken. 

Juf of meester worden
Een heel logische verklaring voor deze laatste stijging is er niet, maar ook de PABO is veel populairder geworden dan dat het voorheen was. Er zijn in 2020 11% meer aanmeldingen geweest dan dat er in het vorige jaar waren. Het is in ieder geval een fijne stijging, omdat er in de afgelopen jaren een tekort aan leraren is geweest.


Foto: ANP