mainImage

Drogisterijen werken tekort aan type 2-mondkapjes weg

15 januari 2022, 08:53 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Drogisterijen zeggen dat ze het type medische mondkapjes dat het kabinet adviseert snel in de winkel hebben. Kruidvat en Trekpleister verkopen deze mondkapjes al online en hebben ze maandag in de winkel. Etos zegt ook zeker maandag dit type mondkapje beschikbaar te hebben en in sommige winkels zaterdag al.

Het kabinet adviseert geen stoffen mondkapjes meer te dragen, maar medische mondkapjes van type 2, die beter beschermen dan type 1. Het OMT had dit eerder ook geadviseerd. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen beter type 2R dragen, dat nog een extra beschermend laagje heeft.

Eerder deze week lieten drogisterijen nog weten dat tekorten dreigden aan medische mondkapjes van type 2. Etos verkocht deze mondkapjes nog niet, Kruidvat en Trekpleister maar beperkt. Medische mondkapjes van type 1 zijn al langere tijd goed verkrijgbaar.

Zorgverleners dragen medische mondmaskers om patiënten te beschermen, maar zijn zelf minder goed beschermd tegen virussen omdat deze maskers minder strak aansluiten op het gezicht. Daarvoor zijn de FFP-maskers, die wel helemaal op het gezicht aansluiten.

FFP2-maskers worden veel verkocht aan mensen die op vakantie gaan, omdat die in sommige landen verplicht zijn. Hierdoor was op deze maskers een run ontstaan. Een zegsvrouw van Kruidvat en Trekpleister zegt dat het tekort aan FFP2-maskers eind volgende week opgelost is.

De prijzen van deze mondmaskers verschillen, maar de FFP2-mondmaskers kosten bij zowel Kruidvat als Etos doorgaans per tien stuks 9,99 euro. Voor type 2-mondmaskers betaal je bij Kruidvat nu 2,50 euro per tien stuks.


Door: ANP