Emotionele Vijlbrief weg als senaat sluiting Groningenveld vertraagt

3 April 2024, 17:06 uur
Landelijk
mainImage
ANP
Staatssecretaris Hans Vijlbrief.

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) dreigt op te stappen als zijn voorstel om het Groninger gasveld te sluiten lange vertraging oploopt in de Eerste Kamer. "Dat ga ik politiek niet meemaken, dan vertrek ik", zegt de demissionaire bewindsman in een debat met de Tweede Kamer, dat kort daarna even werd onderbroken omdat Vijlbrief volschoot.

Net als enkele Kamerleden eerder weerspreekt Vijlbrief de lezing van VVD-Kamerlid Silvio Erkens, die zei dat de senaatsfractie van zijn partij slechts aanvullende vragen wil stellen over het wetsvoorstel, voordat het wordt behandeld. Ook hij hoorde senator Caspar van den Berg een verband leggen met een wetsvoorstel over leveringszekerheid dat op zijn vroegst in 2025 van kracht wordt.

"Dat is een vertraging van één tot anderhalf jaar", hield Vijlbrief de Kamer voor. Hij gaat ervan uit dat er sprake is van een misverstand en dat de senaat het voorstel alsnog snel wil behandelen. "Als hier een plan onder ligt, dan laten we willens en wetens de mensen in Groningen een jaar tot anderhalf jaar extra in onzekerheid zitten."

Honderd vragen

Extra vragen is Vijlbrief naar eigen zeggen graag bereid te beantwoorden, al heeft hij er "al honderd beantwoord". Maar hij benadrukt wel dat het politieke besluit om Groningers boven gas te stellen in de Tweede Kamer met overweldigende meerderheid (146 van de 150 stemmen) is aangenomen. "Het land wordt niet geregeerd door de Eerste Kamer."

De leveringszekerheid van gas kan pas in het geding komen bij twee zeer koude winters op rij, benadrukt Vijlbrief. De kans daarop is volgens berekeningen van het KNMI "1 op 80.000". Hij blijft er dan ook bij dat het verantwoord is om het Groningenveld nog dit jaar helemaal te sluiten. En het is echt noodzakelijk voor de veiligheid van de Groningers, benadrukt hij nog maar eens.
 

 


Door: ANP