Het oer-Hollandse eten bestaat uit aardappel, vlees en groente. Heerlijk, maar de Nederlanders is van oorsprong een nieuwsgierig volkje en daarom is onze keuken zo gevarieerd geworden. Eten uit andere culturen op tafel zetten is dan ook heel normaal. Spaghetti, fastfood, de rijsttafel, noem maar op en we hebben het vast wel eens gegeten. Heb je wel een Surinaams eten geproefd? De Surinaamse keuken staat erom bekend erg veelzijdig te zijn. Het migranten verleden heeft ertoe geleid dat de Surinaamse keuken veel buitenlandse invloeden kent. Nieuwsgierig geworden? In deze blog krijg je meer te horen over twee speciale Surinaamse gerechten: nasi en bami.
Surinaamse nasi met een Javaans tintje
In het verleden zijn er duizenden arbeidsmigranten uit het toenmalige Nederlands-Indië naar Suriname vertrokken. Uiteindelijk is er een grote groep teruggekeerd naar huis, maar volgens het Nationaal Archief zijn er zo’n 24.000 in Suriname gebleven. In de loop der jaren is de Surinaamse keuken beïnvloed door de komst van deze arbeidsmigranten. Ondanks dat zij niet allemaal uit Java kwamen, werden ze toch ‘Javanen’ genoemd. Vandaar dat het Surinaamse nasi gerecht vandaag de dag een mengelmoes is van Javaanse en Surinaamse eetgewoonten.
Wat haal je in huis en hoe maak je het?
Typisch Javaans is de basis van rijst. Voor de Surinaamse nasi haal je onder andere eieren, groenten en Faja Lobi kruidenpasta in huis. De bereidingswijze van nasi is als volgt: start met het koken van de basmati rijst. Vervolgens maak je een klutsei en leg je deze apart als het mengsel gaar is. Daarna fruit je een gesneden ui en voeg je de eveneens gesneden kip toe. De doperwten, prei en maïskorrels komen daarna. Na een paar minuten voeg je de Faja Lobi Nasi Trafasie en Trassie Trafasie samen met de tomatenpuree toe. Als laatste schep je de rijst en het ei er doorheen. Het geheel maak je af met gesneden selderij als garnering. Eetsmakelijk!
Surinaamse bami met een chinees tintje
Net zoals de ‘Javaanse’ arbeidsmigranten zijn er in het verleden ook mensen uit China naar Suriname gekomen. Zij settelden zich in Suriname en brachten daarbij hun eigen unieke invloeden mee uit China. Het Surinaamse gerecht bami is hier een voorbeeld van. Oorspronkelijk komt het gerecht uit China, maar tegenwoordig is het een perfecte mengelmoes van Surinaamse en Chinese invloeden. Niemand kan ooit beweren dat de Surinaamse keuken niet spannend is.
Hoe ziet het recept eruit en hoe bereid je het?
Surinaams eten heeft altijd de kenmerken van typisch Surinaamse gerechten met een twist. De speciale twist in Surinaamse bami is de basis van mie of mihoen. Voor het bereiden van bami bereid je de mie zoals op de verpakking weergeven. Vervolgens bak je een versnipperd ui in de (wok)pan en voeg je er kipfilet aan toe. De volgende stap is de julienne wortel en gesneden prei eraan toevoegen. Faja Lobi Bami Trafasie Speciaal, Trassie Trafasie, pimentpoeder en tomatenpuree volgen daarna. Meng het geheel door de mie heen en maak dit Surinaams eten met gesneden selderij af. Bij de lijst bekendste Surinaamse gerechten kan deze topper echt niet ontbreken.
Surinaamse keuken
Bij zowel de nasi als de bami heeft de Surinaamse keuken sterk haar stempel gedrukt. De typische Surinaamse kruidenpasta’s hebben een smaak die je niet snel vergeet. De gerechten die oorspronkelijk uit Java en China komen zijn omgetoverd tot een Surinaamse versie waar je je vingers bij aflikt. Als je wilt eten uit andere culturen dan zit je met Surinaams eten dus wel goed. Je zet de gerechten snel op tafel en het zit boordevol gezonde groenten. Ben je de oer Hollandse maaltijd even zat? Dan is het Surinaamse eten zeker een aanrader.