'Gebruik kinderen niet om thuiswerken ouders af te dwingen'

15 December 2020, 16:02 uur
Landelijk
mainImage
Ingezonden

De sluiting van de basisscholen in de strijd tegen het coronavirus ligt veel partijen in de Tweede Kamer zwaar op de maag. Vooral de opmerking van zorgminister Hugo de Jonge dinsdagavond dat op die manier ook ouders gedwongen worden meer thuis te werken, wordt slecht begrepen. "Dat voelt toch een beetje alsof kinderen de levende enkelband van ouders zijn", zegt fractievoorzitter Rob Jetten van regeringspartij D66.

Het klonk inderdaad als een "paardenmiddel", zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers over de uitleg van het kabinet. "Misschien is het een paardenmiddel dat wel werkt, maar het klonk wel als een ingewikkeld argument." Als blijkt dat het sluiten van scholen direct invloed heeft op de besmettingsgraad, vindt Segers het "een pijnlijke prijs, maar wel een prijs die ik bereid ben om te betalen".

Jetten wil dat het kabinet samen met het Outbreak Management Team (OMT) kijkt of basisscholen niet toch al op 11 januari weer fysiek onderwijs kunnen gaan geven, in plaats van op 18 januari. Jetten hamert op het belang voor kinderen van contact met leeftijdgenootjes. Hij wijst er daarnaast op dat veel ouders tijdens de eerste lockdown in maart "met de handen in het haar" hebben gezeten door de combinatie van thuiswerk met de zorg voor hun kinderen.

Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher wil dat het kabinet al begin januari gaat kijken of de basisscholen eerder weer open kunnen. Hij stelt bovendien dat de sluiting voorkomen had kunnen worden als eerder was opgetreden tegen onder anderen koopjesjagers die in de aanloop naar Sinterklaas massaal de winkelstraten bevolkten. "Kinderen die school nodig hebben, gaan betalen voor Black Friday", aldus Asscher.

GroenLinks-voorman Jesse Klaver wil dat het kabinet helemaal terugkomt op het besluit de basisscholen te sluiten. Zolang het vliegverkeer, het eredivisievoetbal en kerkdiensten gewoon doorgaan, is die stap "niet uit te leggen", vindt hij. "En zeker niet om ouders te dwingen thuis te werken". Klaver wijst op de toename van de kansenongelijkheid die het online-onderwijs dit voorjaar heeft veroorzaakt. "De prijs die de volgende generatie moet betalen, is te groot."


Door: ANP