Dagblad070 | Grapperhaus wist van onderzoek naar bureau landsadvocaat
mainImage

Grapperhaus wist van onderzoek naar bureau landsadvocaat

Grapperhaus
8 maart 2021, 02:14 uur
Landelijk

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie heeft vorige week verzwegen dat hij al eerder was geïnformeerd over een onderzoek naar mogelijk criminele activiteiten bij Pels Rijcken, het kantoor van de landsadvocaat. Grapperhaus schreef vorige week dinsdag aan de Tweede Kamer dat het kantoor hem in september op de hoogte had gesteld van fraude van 10 miljoen euro. Volgens het Financieele Dagblad had de top van het Openbaar Ministerie Grapperhaus al in het voorjaar van 2019 ingelicht.

De minister meldde de Tweede Kamer vorige week dat er geen dossiers van de staat geraakt waren bij deze fraude, gepleegd door een notaris van hetzelfde kantoor. Twee dagen later bleek echter dat andere overheden wel slachtoffer waren. Zes provincies en ruim 100 gemeenten bleken 13,5 miljoen euro bij de fraudestichting van de notaris in beheer gehad te hebben, waarbij 55.000 euro is buitgemaakt.

De fraude bij Pels Rijcken is één van de grootste ooit bij een zakelijke dienstverlener. Daar komt in deze specifieke zaak nog bij dat Pels Rijcken de landsadvocaat in huis heeft en de staat, inclusief het Openbaar Ministerie, bijstaat in juridische procedures.


Foto: ANP