Dagblad070 | Maker afgedankte ademtest: probleem ligt bij GGD
mainImage

Maker afgedankte ademtest: probleem ligt bij GGD

23 juli 2021, 08:38 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Met de vorige week afgeserveerde corona-ademtest is niets mis. Slechte testresultaten zijn te wijten aan omstandigheden op de testlocaties van de GGD'en en verkeerd gebruik. Dat zegt wetenschappelijk directeur Rianne de Vries van Breathomix, het bedrijf achter de SpiroNose, na grondig onderzoek tegen het FD. De onderneming overweegt eventuele gevolgschade te verhalen op de GGD.

De ademtest geldt als een belangrijke troef voor een succesvolle testsamenleving. Een hoge betrouwbaarheid en snel beschikbare uitslag zouden de Nederlandse testcapaciteit kunnen verdrievoudigen. Maar vorige week donderdag berichtte de Volkskrant uitgebreid over onbetrouwbare resultaten op enkele testlocaties bij de GGD'en. De GGD'en legden een dag later de proeven op drie locaties stil.

Vorige week werkte Breathomix nog aan een eigen evaluatie van de door de GGD'en afgenomen coronatests en wilde daarom naar eigen zeggen niet op vragen van de Volkskrant reageren. De resultaten zijn er nu. De conclusie van het eigen onderzoek, samengevat door De Vries: "Het niet slagen van de inpassing van de ademtest bij de GGD'en ligt voornamelijk aan menselijk handelen en omgevingsfactoren, zoals temperatuurschommelingen en instabiel internet. We hebben naar de apparatuur gekeken, maar daar kunnen we geen oorzaak vinden."


Door: ANP | Foto: Envato