mainImage

Manifest: seksuele voorlichting op school moet breder

3 oktober 2022, 08:42 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Sinds 2012 moeten scholen aandacht besteden aan seksualiteit, waaronder seksuele diversiteit. Maar elke school is vrij om hier zelf invulling aan te geven en dat pakt in de praktijk niet overal bevredigend uit. Ook geldt de plicht niet voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en op het mbo, terwijl juist jongeren van deze leeftijd aangeven behoefte te hebben aan uitgebreidere en diverse voorlichting.

Jongeren, docenten, onderwijsorganisaties en expertisecentra roepen het kabinet volgens het AD vandaag in een manifest op om betere seksuele vorming in het onderwijs mogelijk te maken. "Recente gebeurtenissen rond seksuele grensoverschrijding laten zien hoe belangrijk het is dat jongeren leren elkaars wensen en grenzen te respecteren. Met begrip voor diversiteit en met als uitgangspunt seksueel plezier", staat er.

Het gaat om een initiatief van kenniscentrum Rutgers samen met 37 jongeren- en maatschappelijke organisaties. "Jongeren geven aan belangrijke informatie te missen. Ze beoordelen hun lessen seksuele vorming met een 5,8 en vinden dat de voorlichting zich beperkt tot praktische zaken zoals veilige seks", vertelt expert seksuele vorming Luc Lauwers. "Dat is ook niet zo gek, want in het voortgezet onderwijs geeft de biologiedocent vaak de lessen seksuele vorming. Dan ligt de focus automatisch op de fysieke aspecten."


Door: ANP | Foto: ANP