Natuurmonumenten laat betalen voor bruidsfoto's in natuurgebied

31 January 2023, 17:15 uur
Landelijk
mainImage
Pexels

Wie vanaf maart van dit jaar een professionele bruidsreportage wil maken in natuurgebied Buurserzand bij Haaksbergen (Overijssel), moet vooraf een dagdeel in het heide- en vennengebied reserveren. Natuurmonumenten, beheerder van het gebied, vraagt daar 50 euro voor. Wie zonder reservering toch een fotoreportage of een video in het Buurserzand maakt, wordt uit het gebied gezet en krijgt een boete, aldus de natuurbeheerder. Strooien met rijst, confetti of bloemblaadjes is hoe dan ook niet toegestaan, ook niet als het achteraf wordt opgeruimd.

Volgens Natuurmonumenten lopen er steeds vaker bruiloftsgroepen door het kwetsbare gebied. Dat veroorzaakt veel onrust en daarom is reguleren volgens de natuurbeheerder nodig. Er wordt geld voor gevraagd om daarmee het natuurbeheer van het Buurserzand te ondersteunen.

Een trouwgezelschap mag uit maximaal twaalf personen bestaan, inclusief de fotograaf en het bruidspaar. Er kan een ochtend of een middag worden gereserveerd. Elk dagdeel is er maar één gezelschap welkom. Een eenmaal gereserveerd dagdeel staat vast en kan niet omgeruild worden als het bijvoorbeeld heel slecht weer is. Het gezelschap krijgt in dat geval ook geen geld terug. Bijkomende regels zijn onder meer dat iedereen op de paden moet blijven, dat drones niet zijn toegestaan en vuurwerk en fakkels evenmin.

Ook Staatsbosbeheer laat op sommige zeer populaire locaties betalen voor het maken van bruidsfoto's. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Buitenplaats Elswout in Overveen. Bij Kasteel Groeneveld in Baarn kost het maken van foto's of een video binnen de grachten van het kasteelpark en in de zalen 275 euro per uur.

 


Door: ANP