Nederland grijpt naast Oscarnominaties

24 January 2023, 17:24 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Nederland heeft dinsdagmiddag naast de Oscarnominaties gegrepen. De Nederlandse animatie Knor, die kans maakte op een nominatie in de categorie beste lange animatie, zat niet bij de laatste vijf titels in deze categorie. Datzelfde gold voor de korte animatiefilm It's Nice In Here, van de Rotterdamse regisseur Robert-Jonathan Koeyers.

De animatiefilm Knor gaat over het meisje Babs, dat voor haar negende verjaardag van haar opa uit Amerika een varkentje cadeau krijgt. Haar ouders zijn daar niet zo blij mee, maar Babs mag het diertje houden op voorwaarde dat Knor een puppycursus volgt. Maar dan blijkt opa stiekem andere plannen te hebben met Knor. De film won meerdere Gouden Kalveren.

It's Nice In Here, dat eerder dit jaar in première ging in Cannes, gaat over een zwarte Amerikaanse jongen die in een supermarkt wordt doodgeschoten door politieagenten, omdat ze denken dat hij een overval pleegt.

In de categorie beste buitenlandse film viel de Nederlandse inzending Narcosis al eerder af. Wel werd de Vlaamse film Close genomineerd, mede geproduceerd door het Nederlandse productiehuis Topkapi. De Oscars worden op 12 maart onder de overgebleven kanshebbers verdeeld.


Door: ANP