Nederlanders zien af van kerstvakantie in het buitenland

31 December 2021, 09:27 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Veel Nederlandse gezinnen proberen de drukte rond de feestdagen jaarlijks te vermijden, door voor een vakantie in het buitenland te kiezen. Geen (schoon)ouders op bezoek, geen krijsende kleinkinderen of neefjes en nichtjes, enzovoorts. Daarnaast wordt de kerstvakantie vaak gebruikt voor een wintersportvakantie in landen als Oostenrijk en Zwitserland. Dit jaar ligt dat anders, daar veel Nederlanders in eigen land blijven. Ze vrezen voor een snelle aanscherping van de regels in deze landen. Ook Nederland heeft haar regels fors aangescherpt, met de aankondiging van een tweede harde lockdown. Mensen die elkaar deze feestdagen wel opzoeken wordt aangeraden vooraf een coronasneltest uit te voeren.

Tekort aan zelftesten voor gewijzigd beleid

Enkele weken geleden besloot de Nederlandse overheid het beleid rond het gebruik van de zelftesten aan te passen. Voorheen werd aangeraden een GGD-locatie te bezoeken bij klachten. Tegenwoordig is het voldoende om eerst een zelftest uit te voeren. Alleen wanneer die zelftest positief is, dient men alsnog een testafspraak te maken om het positieve resultaat bevestigd te krijgen. Daarbij houdt men op deze manier enige grip op de verspreiding van het virus. De aanpassing in het beleid leidde eerder dit najaar tot een stormloop op de drogisterijen. Verschillende winkels kwamen zonder de zelftesten te zitten. Online zijn gelukkig diverse verkopers van zelftesten te vinden.

Meerdere zelftesten rond familiebezoeken

Bij familiebezoeken wordt aangeraden om meerdere zelftesten uit te voeren in de dagen voor het familiebezoek. Op deze manier is de kans het grootst, dat een besmetting met het coronavirus ontdekt wordt. De zelftesten werken het beste, wanneer je klachten ervaart. In situaties waarin je nog geen last van klachten hebt, is de kans op de ontdekking van een besmetting kleiner.

Tweede harde lockdown sinds start pandemie

Halverwege december werd voor de tweede keer sinds de uitbraak van de pandemie een harde lockdown afgekondigd. Het zorgde voor het sluiten van alle niet-essentiële winkels en bijvoorbeeld ook de pretparken. In eerste instantie leken alleen basisscholen de deuren gesloten te moeten houden. Daar werden later ook de andere onderwijsinstellingen aan toegevoegd, zoals de middelbare school, de universiteit en het ROC. De tweede harde lockdown loopt in ieder geval tot halverwege januari. Het is niet ondenkbaar, dat een groot deel van de maatregelen verlengd wordt. Begin januari wordt duidelijk of scholen de deuren na de kerstvakantie weer mogen openen.

Boosterprikken op steeds hoger tempo gezet

Om uit de harde lockdown te kunnen komen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk Nederlanders een boosterprik krijgen toegediend. Het tempo waarmee de prikken gezet worden is de afgelopen weken sterk toegenomen. Nederland begon hier uiterst traag aan en liep al snel achter bij de verschillende andere Europese landen. Inmiddels is daar nauwelijks nog sprake van. Eind januari zouden alle achttienplussers die dat willen een boosterprik moeten hebben gekregen. De verwachting is dat niet iedereen die de afgelopen twee jaar gevaccineerd is tegen het coronavirus nu ook een boosterprik laat zetten. De moedeloosheid begint toe te slaan bij veel mensen, die niet verwachten dat de boosterprik de oplossing vormt.