mainImage

'Online examens zorgen niet voor meer spieken'

4 september 2020, 08:32 uur
Landelijk

Frauderen tijdens een online tentamen, er zijn inmiddels genoeg gevallen van bekend. Toch is er volgens de universiteiten, hun koepelorganisatie VSNU en de Landelijke Studentenvakbond geen sprake van een toename van incidenten, schrijft De Telegraaf. Spieken blijkt maar weer eens van alle tijden.

Tientallen studenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam hebben tijdens de tentamenperiode in juni veelvuldig afgekeken. Via de mobiele chat-app Viber hebben ze antwoorden naar elkaar doorgespeeld, vragen gesteld en suggesties gedaan, aldus een woordvoerder van de betreffende managementopleiding. Hoe de universiteit de fraude heeft ontdekt, wil ze niet zeggen. "Fraude wordt niet getolereerd."

Ook de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Twente hebben het voorbijgaande semester te maken gehad met frauduleuze studenten. Toch zijn er volgens de Vereniging van Universiteiten (VSNU) geen signalen die erop wijzen dat er sinds het online afnemen van tentamens en examens meer gespiekt wordt dan voorheen. "Er zijn een aantal gevallen bekend van tentamenfraude, maar het beeld is niet dat het meer is dan voorheen."


Door: ANP | Foto: ANP