Overleg herdenkingsjaar slavernij weg vol hobbels

7 June 2023, 09:02 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Opnieuw hebben nazaten van tot slaafgemaakten gebotst met ministeries over de omgang met het slavernijverleden. De plooien zouden pas maandag zijn gladgestreken, terwijl al op 1 juli het herdenkingsjaar officieel van start gaat. Volgende week worden de kabinetsplannen in besloten kring gepresenteerd, meldt het AD.

De voorbereidingen op het herdenkingsjaar hebben maandenlang stilgelegen, bevestigen diverse betrokkenen. Oorzaak is een verschil van inzicht tussen ambtenaren en leden van de zogeheten klankbordgroep. Die laatsten, nazaten van tot slaafgemaakten, voelden zich onvoldoende gehoord. Dat er een kink in de kabel kwam is opvallend, want een soortgelijke klacht was ook al hoorbaar in de aanloop naar de excuses van de Nederlandse regering op 19 december.

Minister-president Mark Rutte deed toen een belofte: "De excuses vormen een start, geen slotstuk. We zetten een komma, geen punt." Maar na de komma heeft het proces maandenlang stilgelegen, zeggen meerdere bronnen.

"Het gaat allemaal uiterst moeizaam", erkent een betrokken ambtenaar. Een andere ingewijde zegt: "Het wordt veel te ambtelijk aangevlogen. Dat probleem was er vorig jaar ook al. We maken ons zorgen om het proces. Er gebeurt veel te weinig en de nazaten worden niet als uitgangspunt genomen."


Door: ANP