Petra Laseur (84) is ernstig ziek en laat zich niet behandelen

18 April 2024, 08:41 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Petra Laseur is ernstig ziek en heeft besloten zich niet te laten behandelen. Dat vertelt de 84-jarige actrice in de eerste aflevering van de podcast Lang zal ze leven, die deze week is gelanceerd. Laseur zegt in het gesprek niet wat ze precies heeft.

De tweevoudig Theo d'Or-winnares lijdt aan "iets niet herstelbaars, zo heet dat geloof ik. Ik ben de medische molen ingegaan en ik heb besloten om mij niet te laten behandelen. Ik voel mij kiplekker op dit moment. Als ik mij nu laat behandelen, dan word ik van de middelen waarmee je behandeld wordt minder dan wat ik op dit moment ben."

De actrice heeft de beslissing met haar kinderen besproken. Zij erkent dat ze een andere keuze had gemaakt als ze jonger was geweest. "Als ik 43 was geweest, dan had ik alles aangegrepen om beter te worden", stelt de dochter van Mary Dresselhuys en Cees Laseur. Het stuit de actrice ook tegen de borst dat een behandeling veel geld zou kosten. "Dat hoeft van mij niet", zegt de actrice. "Maar dat is heel persoonlijk. Ik kan me ook goed voorstellen dat je zegt: ik vecht tot het laatste moment door."

Twee wensen

Laseur heeft momenteel nog twee wensen. "Ik hoop dat ik het huwelijk van mijn oudste kleinzoon nog haal, en de zestigste verjaardag van mijn jongste zoon", bekent ze, "Daarna zie ik wel weer verder." De actrice bevestigde in het gesprek dat zij het middel X in huis heeft, om zelf haar einde te kiezen als zij vindt dat haar leven voltooid is.

Laseur speelde sinds haar afstuderen aan de Toneelschool in 1959 bij talloze grote gezelschappen zoals De Nederlandse Comedie, Globe, Het Publiekstheater, Toneelgroep Amsterdam, Het Nationale Toneel en Het Toneel Speelt. De actrice won talloze grote prijzen, zoals de Colombina voor haar rol in Oom Wanja (1969) en twee Theo d'Ors, voor haar hoofdrollen in Hedda Gabler (1972) en Groot en Klein (1981) van Botho Strauss. Bij het grote publiek werd zij bekend met een aantal televisie- en filmrollen, zoals in de serie Dossier Verhulst (1987) en Familie (2001) van Willem van de Sande Bakhuyzen.

Een van haar laatste grote rollen was koningin Wilhelmina in de hitmusical Soldaat van Oranje.


Door: ANP