Poppodium Paard in coronatijd

2 December 2020, 14:27 uur
Landelijk
mainImage
Ingezonden

Het Haagse poppodium Paard doet er alles aan om in coronatijd nog enigszins het idee te hebben een rol te spelen. Met een maximum van slechts dertig bezoekers lijkt het sop de kool niet waard, maar het bijltje erbij neergooien is geen optie. Hoe gaat Paard met de crisis om?
 
Poppodia: hoe gaat men om met corona?
Paard heeft een uitgebreid verhaal op haar website geplaatst: zolang corona door het land raast is de beleving van een concert aan regels gebonden. Een mondkapje is verplicht, je gezondheid wordt gecheckt, de bar is gesloten en het zelf meebrengen van drank en eten is verboden, men mag niet van zijn zitplaats komen en juichen, schreeuwen, dansen en meezingen is uit den boze. Overal staan desinfectie-posten. Alles is tot in de puntjes geregeld, de medewerkers zullen nog net geen zorgverzekering kiezen voor je, maar verder is ze er alles aan gelegen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Bands boeken
En dat zijn dan nog allemaal werkzaamheden die in feite niets met Paard zelf te maken hebben. Hun corebusiness is het organiseren van feesten en concerten, en dat is in 2020 een onmogelijke opgave, zo geven collega-programmeurs aan op muziekwebsite 3voor12: "Het lijkt wel op lucht verplaatsen". Niet alleen heb je bij het vastleggen van een artiest te maken met dynamische factoren zoals releasedata, tourschema's en de exposure van een artiest op het moment van boeken. Je moet het ijzer smeden als het heet is. Corona is door niemand geboekt en zou geen bezoekers opleveren, toch heeft ze zich in de muziekwereld naar binnen gewurmd. Hierdoor is het op poten zetten van concerten helemaal een schier onmogelijke opgave, ook omdat er veel gepuzzeld en gegoocheld moet worden met het verplaatsen van speeldata.
 
Andere initiatieven
Zoals bijna alle (middel)grote poppodia profileert ook Paard zich op alternatieve manieren op haar communicatiekanalen. Anders bestaat de berichtgeving louter uit verplaatste en afgelaste evenementen en dat komt de doorgaans luchtige toon op de social media natuurlijk niet ten goede. Met bijvoorbeeld interviews met medewerkers als houdt het podium haar facebookpagina levendig en gezellig. Ook zijn er speciale optredens te bekijken, bijvoorbeeld korte sessies van muzikanten die plaatsnemen op het bureau van directeur Majel Blonden: de Bureaushow-reeks. Op die manier creëren andere podia ook kleine, unieke en vooral leuke filmpjes en andere content. Er wordt veel geschreven, dieper ingegaan op muziek en er is veel interactie met de artiesten, die ook niet veel te doen hebben op het moment. Het zorgt voor optimistische reuring rondom een sector die in zwaar weer verkeert.