PvdA levert rode verkiezingstraditie in door samengaan met GroenLinks

19 September 2023, 09:19 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Een oude rode traditie wordt in de knop gebroken: het massaal uitdelen van rozen door PvdA gaat na de samensmelting met GroenLinks, een 'hoge milieubelasting' en de gestegen kosten komende campagne niet meer gebeuren, schrijft De Telegraaf.

Wie in het verleden vlak voor de verkiezingen op straat liep en prominente PvdA'ers tegen het lijf liep kreeg vrijwel altijd een bloeiende roos aangereikt: de rode bloem werd zelfs het logo van de ooit bloeiende sociaaldemocratische partij, maar ook een geliefd en effectief campagne-instrument. In de praktijk zorgde het uitdelen van de bloemen in dorpen en steden immers vaak voor een glimlach: niet alleen PvdA'ers, maar ook Nederlanders die op heel andere partijen stemden namen de roos dankbaar aan.

Maar nu PvdA en GL steeds verder samensmelten, breekt de partij met de bloementraditie. "We zijn inmiddels ingehaald door een aantal ontwikkelingen", zegt een woordvoerder van PvdA/GL tegen de krant. "De gestegen kosten van de rozen is één reden voor ons om ze niet meer met vele bossen tegelijkertijd in te kopen en die in groten getale aan de kiezers uit te delen. Er zal op lokaal niveau wellicht hier en daar nog wel eens een bosje worden uitgedeeld, maar niet meer zo grootschalig als voorheen."


Door: ANP