Smartwatch kan woedeaanval in de kiem smoren

24 January 2023, 06:02 uur
Landelijk
mainImage
Pixabay

Jongeren met een strafblad en een kort lontje dragen een smartwatch, die trilt als de spanning in het lijf oploopt en er mogelijk een woede-uitbarsting dreigt. Zo leren jongeren bij ggz-instelling Arkin om zich te beheersen, schrijft Trouw.

Milan (25) heeft een paar jaar vastgezeten voor een lange reeks autodiefstallen en voor vechtpartijen en straatroven in het criminele circuit. "Daar willen jongens met haantjesgedrag bewijzen dat ze meer verdienen dan jij, meer inbraken hebben gepleegd dan jij", zegt hij in vlot Amsterdams. "Het levert status op, en dan hoor je erbij."

Mede vanwege zijn woedeaanvallen kwam Milan - niet zijn echte naam - in behandeling bij de Amsterdamse ggz-instelling Arkin. Daar kunnen forensische jongeren die snel agressief worden, kiezen voor biocueing. Dat is een behandeling waarbij een smartwatch de hartslag in de gaten houdt en patiënten via trillingen en een melding op de mobiele telefoon waarschuwt dat de spanning in het lichaam stijgt. Milan heeft het horloge zeventien dagen gedragen en is onder de indruk.

 


Door: ANP