Thierry Baudet vindt uitsluiten partijen 'oude kartelpolitiek'

30 November 2023, 18:00 uur
Landelijk
mainImage
ANP

FVD-leider Thierry Baudet vindt het uitsluiten van partijen om in een kabinet mee samen te werken "oude kartelpolitiek". Hij doelt daarmee op NSC en VVD die vooralsnog niet met de winnaar van de verkiezingen PVV in een kabinet willen. PVV-leider Geert Wilders ziet een kabinet met NSC, VVD en BBB voor zich.

"Ik vind dat je de kiezer moet honoreren en niet met dit soort spelletjes mee moet doen", zei Baudet. "Ik vind dat geen enkele partij dat moet doen. Wij gaan altijd met iedereen in gesprek, ook met onze grootste politieke tegenstanders", aldus de partijleider van Forum.

Volgens de Forum-leider heeft zijn partij een "constructieve houding" om te helpen bij het vormen van een coalitie, waarbij hij meeregeren niet uitsluit. Als mogelijke optie oppert hij dat zijn partij samen met BBB, SGP, JA21 de PVV kan versterken, zodat ze op die manier ook de VVD nog mee kunnen krijgen. Wat hem betreft kan het CDA daar ook bij aanschuiven. Dat het om veel kleine partijen gaat, maakt voor Baudet niet uit. "Eendracht maakt macht", aldus de FVD-voorman.

Intern managementspel

"Het is toch ook mooi om het land eindelijk de goede kant op te trekken", zei Baudet na afloop van het gesprek met Plasterk, waarin hij nogmaals aangaf aan een coalitie te willen deelnemen. Een linkse coalitie lijkt hem onmogelijk. Volgens Baudet zijn vooral NSC en VVD een "intern managementspel aan het spelen om hun eigen achterban rijp te krijgen voor een coalitie met de PVV en BBB en misschien met FVD."

Baudet wil "best even wachten" tot over twee weken het spelletje is uitgespeeld. Het lijkt hem echter constructiever om "met al die centrumrechtse partijen om tafel te gaan en alle onderwerpen af te kaarten en kijken hoe ver we komen. Dan kan je altijd nog zeggen, het lukt niet."

Hij vindt dat recht moet worden gedaan aan deze verkiezingsuitslag en wil niet dat er over drie maanden weer verkiezingen zijn. "We hebben de dure plicht om de kiezers serieus te nemen."


Door: ANP