Voetbalwereld conservatief? Uit deze voorbeelden blijkt van niet

16 March 2023, 21:02 uur
Landelijk
mainImage
PR

Op tv en in de kranten wordt voetbal vaak een conservatieve wereld genoemd. Dat geldt dan vooral voor traditionele begrippen en mores die fans laat staan spelers niet willen veranderen. De sport is volgens de geschiedenisboekjes al meer dan anderhalve eeuw oud, maar ontwikkelt zich op andere vlakken wel degelijk mee met de technologie. Uit onderstaande voorbeelden blijkt dat het er allemaal echt niet meer zo ouderwets aan toegaat.
 
Wedden op wedstrijden
Even oud als voetbal zelf is het inzetten op wedstrijden. Zowel casinobezoek als het gokken op de uitslag van pakweg Feyenoord-RKC kan tegenwoordig online. Bovendien heeft de overheid in 2021 besloten dit te legaliseren, zolang de bet sites oftewel wedkantoren maar de vereiste licenties kunnen overleggen. De consument wil bovendien op een veilige en verantwoorde manier meespelen, en kijkt doorgaans eerst hier wat de beste bet sites zijn en welke het beste bij zijn of haar speelwensen past. Zo zijn er bookmakers waar behalve op de uitslag op allerlei wedstrijddetails ingezet kan worden. Denk aan gele en rode kaarten, aantallen doelpunten per speelhelft, penalty's, et cetera.
 
Data en de 'laptoptrainer'
Er zijn al allerlei pogingen gedaan om Virtual Reality in te zetten tijdens trainingen, maar net als met autorijden is simulatie slechts een aftreksel: echt aan het spel deelnemen en niet in de lucht schoppen met een VR-bril op. Wat wel is doorgedrongen in de voetbalwereld, zijn data. Trainers maken gebruik van allerlei digitaal bijgehouden ontwikkelingen en anticiperen daarop. Sommigen slaan hierin door en wisselen spelers aan de hand van die informatie, bijvoorbeeld wanneer de computer aangeeft dat een speler vermoeid is, terwijl die nog kiplekker over het veld loopt te draven. Roger Schmidt (voorheen PSV, nu Benfica) was zo'n laptoptrainer die hierom veelvuldig door de eigen supporters vervloekt werd. Ook de aanwezigheid van een tablet in de dug-out spreekt boekdelen.
 
Assistent-scheidsrechter in Zeist: de nu al beruchte VAR
Hij werd enkele jaren geleden geïntroduceerd in het betaalde voetbal: de Video Assistant Referee (VAR). In voetbalkringen ook wel aangeduid als 'het busje in Zeist', omdat de scheidsrechterhulp doorgaans vanuit Zeist de wedstrijd volgt en van daaruit communiceert. De dienstdoende arbiter wordt idealiter bijgestaan door deze VAR, maar dit moderne hulpmiddel wordt lang niet door alle liefhebbers omarmd. Nog steeds worden er namelijk fouten gemaakt. Behalve bij buitenspel, hetgeen de computer haarfijn kan vaststellen, en bij de al eerder ingevoerde doellijntechnologie. Een leidsman krijgt een seintje op zijn horloge als een bal in zijn geheel over de doellijn is geweest.
 
Sociale media-afdelingen
Geen voetbalclub kan meer zonder sociale media-afdeling. Dit is bij voorkeur een heel team aan creatievelingen, dat voor boeiende content zorgt en deze op de clubkanalen deelt. De IJmuidense Keuken Kampioen Divisie-club Telstar is succesvol dankzij humoristische tweets, waar in de Eredivisie landskampioen Ajax de meest opvallende posts doet. Met name de filmpjes voorafgaand aan belangrijke wedstrijden worden veel bekeken. Ze hebben titels als 'Your dreams are now...' (Real Madrid-Ajax, het werd 1-4) en geven soms een knipoog. De bekendste grap is het filmpje dat men liet maken voor nieuwbakken keeper Kjell Scherpen (nu Vitesse), die Feyenoord-fan zou zijn. Hij schreef strafregels en de kou bij de boze fans was direct uit de lucht. Probleem opgelost dus, en wel op een eigentijdse manier.