Wilders wil spoeddebat over uitspraak opheffen avondklok

16 February 2021, 13:42 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De PVV wil het reces onderbreken voor een spoeddebat met het kabinet nu de rechter een streep heeft gezet door de avondklok. Dat twitterde PVV-voorman Geert Wilders dinsdag.

De grootste oppositiepartij was tegen de avondklok omdat die disproportioneel zou zijn. Ook onder meer SGP, DENK, FVD en Partij voor de Dieren keerden zich vorige week tegen verlenging van de avondklok.

FVD reageert op het nieuws in meerdere Twitterberichten. "Rechter erkent dat de avondklok illegaal is ingevoerd," staat er onder meer. "Dit kabinet lapt al een jaar alle wetten - inclusief de Grondwet - aan zijn laars. Vergeet dit niet op 17 maart! Deze mensen mogen dit land niet nog eens 4 jaar regeren."

De Partij voor de Dieren heeft gewaarschuwd voor de juridische kant van de avondklok, zegt Tweede Kamerlid Eva van Esch. Dat was ook voor Kees van der Staaij (SGP) een van de redenen om tegen de verlenging te stemmen.

"@DenkNL⁩ vond de avondklok altijd al een maatregel die te weinig oplevert en de vrijheid van ons teveel inperkt", reageert fractievoorzitter Farid Azarkan van DENK op Twitter, op het besluit van de rechtbank. De partij vindt net als de PVV dat de meer dan 26.000 boetes die zijn uitgedeeld voor het overtreden van de avondklok moeten worden terugbetaald.

Het kabinet was gewaarschuwd, aldus Maarten Hijink (SP). De Raad van State had eerder al kritiek op de wijze waarop het kabinet de avondklok wilde verlengen en "we hebben dit ook aan de orde gesteld". Hijink spreekt van "juridisch geklungel" van minister Ferd Grapperhaus (Justitie).

"Grapperhaus heeft altijd beweert dat het juridisch kon", aldus Hijink. "Dan ga je op zijn oordeel af." Het kabinet moet nu snel besluiten of het met andere wetgeving de avondklok wil voortzetten of ermee stopt. Hij wil net als de PVV een debat.

Attje Kuiken van de PvdA noemt het "pijnlijk dat de rechter heeft geoordeeld dat de juridische basis van de avondklok onvoldoende is". Haar partij stemde voor verlenging van de avondklok. Volgens Kuiken schaadt het besluit van de rechtbank het vertrouwen in de crisisaanpak van dit kabinet. "Ik wil nu weten hoe zij gaan reageren en handelen."

"De samenleving heeft behoefte aan zekerheid en perspectief, niet aan juridische strijd en conflict," schrijft GroenLinks-leider Jesse Klaver op Twitter. "We willen zo snel mogelijk een debat waarin het kabinet duidelijkheid geeft over wat deze uitspraak betekent."


Door: ANP