Wim Schellekens van het Red Team: benadruk basismaatregelen

13 August 2021, 22:41 uur
Landelijk
mainImage
Pixabay

Het kabinet zou mensen veel meer moeten wijzen op het belang van het naleven van de basismaatregelen, stelt Wim Schellekens, expert op het gebied van gezondheidsbeleid en lid van het Red Team dat het kabinet voorziet van ongevraagd advies over de coronapandemie. Het aantal besmettingen moet nog veel verder omlaag en daar zijn de maatregelen zoals afstand houden, mondkapjes in besloten ruimtes, ventileren, thuisblijven bij klachten en je laten testen hard voor nodig.

Schellekens reageert op de persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge vrijdagavond. "Een persconferentie is bedoeld om mensen te motiveren zich aan de basismaatregelen te houden. Dat doe je door te wijzen op de gevolgen van een coronabesmetting, door inzicht te geven in wat het aantal dagelijkse besmettingen betekent en wat we van vaccinatie wel en niet kunnen verwachten. Dan weet de burger waar we nu staan en wat er nodig is om uit deze crisis te komen. Nu wordt er veel over de details van alle versoepelingen gesproken en bovendien wordt er teveel nadruk gelegd op het eventueel loslaten van alle regels. Dat is volgens mij wensdenken."

Pas als het aantal besmettingen substantieel is afgenomen, tot minder dan 850 nieuwe gevallen per dag, kan de epidemie weer goed onder controle worden gehouden door middel van bron- en contactonderzoek en quarantaines, stelt Schellekens, tevens oud-hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Dat is het moment waarop basismaatregelen zoals onderlinge afstand en het dragen van mondkapjes losgelaten kunnen worden. "We zitten nu op ongeveer 2500 besmettingen per dag. Als zo de vakantie voorbij is, iedereen weer gaat werken, de scholen weer opengaan en het najaar begint, weten we dat de besmettingen alleen maar zullen toenemen. Ik heb er een hard hoofd in dat we medio september de anderhalve meter kunnen afschaffen."

En daar zou het kabinet serieuzer mee moeten omgaan. "Op dit moment liggen er zo'n zeshonderd coronapatiënten in de ziekenhuizen, die verdringen nog steeds de reguliere zorg. Bovendien is er ook nog zoiets als langdurige Covid, waar heel veel mensen dagelijks erg onder lijden. Er is heel veel verborgen leed."

Ook met dat leed zou het kabinet meer rekening moeten houden, meent Schellekens. "In andere landen zijn er speciale rouwdagen om de coronadoden te herdenken. In Nederland wordt er met geen woord over gerept door het kabinet. Terwijl ook daarbij stilstaan zou kunnen helpen om te onderstrepen dat de pandemie nog steeds heel erg gaande is en dat naleven van de basismaatregelen echt belangrijk blijft."


Door: ANP