Asielminister Marjolein Faber (PVV) heeft ongeloof en woede gewekt in de Tweede Kamer met haar weigering om te tekenen voor de voordracht voor een koninklijke onderscheiding van vijf mensen die zich hebben ingezet voor asielzoekers en vluchtelingen. Ook coalitiepartner BBB is zeer kritisch.
Faber weigert haar handtekening onder de voordracht te zetten, normaal gesproken een formaliteit, naar eigen zeggen omdat het werk van deze mensen "haaks staat" op haar beleid om immigratie te ontmoedigen. "Als dit waar is, is het wel heel, heel triest", aldus BBB-leider Caroline van der Plas in een bericht op X. "Ik hoop dat dit een 1 april-grap is, maar als dat zo is, is het wel een heel slechte grap."
"Van een minister die op elke manier haar eigen uitvoeringsorganisaties het leven zuur maakt, zou dit niet moeten verbazen", zegt D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt. "Maar het is natuurlijk te sneu voor woorden."
"Koninklijke onderscheidingen zijn van de samenleving en worden aangevraagd door mensen uit de samenleving", aldus CDA-leider Henri Bontenbal. "Moet dan alles politiek gemaakt worden? Minister Faber gaat hier de grenzen van het fatsoen over. Waar zijn de waarden en normen van dit kabinet?"
De weigering van Faber is "bizar, onfatsoenlijk en harteloos", vindt Pieter Grinwis (ChristenUnie). "Het enige dat meevalt aan deze politiek met een hele kleine p is: blijkbaar leest Faber haar stukken en tekent ze deze niet blind, maar wat een weinig empathisch bord voor je kop moet je hebben."
PVV-leider Geert Wilders spreekt op X juist steun uit voor zijn eigen minister. "Waarom zouden we mensen die meewerken aan het pamperen van asielzoekers belonen met een Koninklijk lintje? Klasse actie van Faber."
Door: ANP