Dagblad070 | Check website HMC voor lengte wachttijden
mainImage

Check website HMC voor lengte wachttijden

28 februari 2020, 11:56 uur
Lokaal

Wie in een van de vestigingen van Haaglanden Medisch Centrum de wachtlijsten wil proberen te ontlopen, kan het beste goed navragen op welke locatie van het HMC de zogenoemde toegangstijd het snelst is. Want, zo geeft een woordvoerder desgevraagd aan, ‘patiënten hebben keuzevrijheid naar welke locatie men wil, maar de toegangstijden verschillen vaak per locatie’. 

De wachtlijsten problematiek kwam deze week weer in de publiciteit door een onderzoek van het blad Zorgvisie. Daaruit bleek dat twee vestigingen van het HMC de lijsten van ziekenhuizen met de langste wachttijden in 2019 aanvoeren.

Volgens de zegsman van het HMC “is de druk op de zorg is groot. We zijn als ziekenhuis gebonden aan een ‘plafond’ aan zorg dat we mogen bieden volgens het landelijke hoofdlijnenakkoord. Daarbinnen zorgt HMC ervoor dat patiënten zo snel mogelijk terechtkunnen”.
Hij geeft aan dat patiënten met spoed problemen, via de huisarts, uiteraard altijd direct op één van onze drie locaties terecht kunnen. 

Wat betreft de tip goed te kijken welke vestiging het snelst plek heeft, gaf de zegsman een paar voorbeelden. “Een patiënt met een liesbreuk kan bijvoorbeeld op korte termijn terecht in HMC locatie Bronovo. Een patiënt met kanker kan snel terecht bij HMC locatie Antoniushove. Wil een patiënt op een andere HMC-locatie terecht, dan kan dit van invloed zijn op de wachttijd. Ik raad patiënten daarom aan voor de actuele wachttijden altijd even op onze website te kijken.”

Uit het onderzoek in Zorgvisie bleek onder meer dat bij 68 ziekenhuislocaties in het land de wachttijden stegen, bij 28 daalden ze en bij vier bleven ze gelijk.