Fractievoorzitter Maarten De Vuyst van GroenLinks Den Haag is donderdag aanwezig bij het ROC Mondriaan Onderwijs Debat over de toekomst van de horeca in Haaglanden. Hij geeft als voorbeschouwing op het debat zijn visie op de horeca in de stad.
Wat zijn volgens u de redenen dat er minder interesse is voor een opleiding binnen de horeca? Merkt u dit ook in Den Haag?
Tijdens en na de corona leek er in ieder geval minder interesse om in de horeca te werken of te blijven werken. Wij horen graag van Mondriaan zelf of zij inderdaad minder interesse van nieuwe studenten merken, of dat er meer studenten af vallen.
GroenLinks kan zich voorstellen dat hiernaast verschillende elementen een rol spelen zoals loon, arbeidsvoorwaarden, baanzekerheid, ontwikkelmogelijkheden. In Den Haag merk ik niet direct dat er minder interesse is in de opleiding maar ik zie wel dat er veel vraag is naar personeel in de horeca (personeelstekort zelfs). Ik hoor ook van ondernemers dat het moeilijk is om personeel te vinden.
Kan een organisatie als de gemeente Den Haag, onderwijs-instellingen ondersteunen om de (horeca)opleidingen aantrekkelijker te maken? Zo ja, op welke wijze?
Wij denken als GroenLinks niet meteen dat dit een taak is voor de gemeente maar staan graag klaar voor onze onderwijsinstellingen. Werkgevers in de horeca kunnen veel beter laten zien dan de gemeente wat het fijne van werken in de horeca is en of dat iets voor een student is of niet. Brancheorganisaties als Horeca Nederland, MKB Den Haag en Social Club Den Haag zijn ook logische gesprekspartners, daar heeft de gemeente Den Haag goede banden mee. Het is wel heel belangrijk voor een stad als Den Haag, waar de horeca samen zo’n grote werkgever is, dat er goede horeca opleidingen zijn.
Steeds minder mensen kiezen voor een baan in de horeca. Wat zijn volgens u hiervoor de mogelijkheden om een baan in de horeca te stimuleren?
Er is geen sector die zo trendgevoelig is als de horeca. Tijdens en na de corona leek er in ieder geval minder interesse om in de horeca te werken of te blijven werken. Als GroenLinks denken we dat de horeca zelf innovatief genoeg is om na te denken hoe ze aantrekkelijk kan blijven voor bestaande en nieuwe werknemers. Wat GroenLinks betreft, valt daaronder dat de sector goede arbeidsvoorwaarden biedt, aantrekkelijke ontwikkelmogelijkheden met toekomstperspectief en baanzekerheid. Dat betekent ook een hoger minimumloon van minimaal 14 euro per uur, dat is echt het minimum om in deze dure tijden rond te komen.
Wat is uw boodschap voor de horeca-ondernemers in deze voor hen lastige tijden?
Tijdens de corona tijd heeft de gemeente Den Haag haar best gedaan om horeca ondernemers te helpen in de zeer lastige tijden. Bijvoorbeeld door de pacht te verlagen voor strandtenten, grotere terrassen toe te staan, ook in parkeervakken en in bijzondere gevallen met bijzondere bijstand. Als GroenLinks hadden we gehoopt dat er nu rustigere tijden zouden komen voor de stad, haar bewoners en haar ondernemers.
De absurd gestegen energieprijzen en inflatie gooien nu al roet in het eten. GroenLinks ziet en hoort dat vooral mkb ondernemers het nu moeilijk krijgen. Ook nu, vindt GroenLinks Den Haag, moet de gemeente goed kijken wat ze kan doen voor bewoners en ondernemers. Daarbij past helaas ook alvast een waarschuwing: de algemene reserve, de crisis kas van de gemeente, is nog niet terug op het niveau van voor corona. Maar wat GroenLinks betreft laat de overheid de mensen in nood nooit in de steek.
Wat kan de gemeente volgens u voor horecaondernemers betekenen?
Zie min vorige reactie. Daarnaast helpt de gemeente bij bijvoorbeeld verduurzaming van bedrijfspanden, zeker in een tijd van hoge energierekeningen kan dit goed van pas komen.
Wat zou u namens GroenLinks willen aangeven met betrekking tot de horeca in Haaglanden en de opleidingen hiervoor?
Horeca hoort bij Den Haag. En daarmee ook onze horeca opleidingen aan MBO en HBO. Wij hopen dat studenten aan deze opleidingen voor Den Haag willen kiezen om in te werken. Dat betekent ook dat de Haagse horeca het aantrekkelijk moet maken om ervoor te zorgen dat de studenten, zoals jullie, zich aan onze stad willen binden. We vinden het belangrijk dat mensen die werken in de horeca, ook een fatsoenlijk loon krijgen, ontwikkelingmogelijkheden krijgen met toekomstperspectief en goede arbeidsvoorwaarden hebben.
Door: Bart Bakker