Dagblad070 | Geld op OV-chipkaart hoeft straks niet meer

Geld op OV-chipkaart hoeft straks niet meer

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Vervoerders en overheden nemen nog dit jaar het besluit of de techniek achter de OV-chipkaart wordt vervangen door EMV-techniek. Dit maakt niet alleen het betalen met bankpas, barcode en mobiele telefoon mogelijk, maar zal ook betekenen dat reizigers geen geld meer op hun OV-chipkaart hoeven te zetten.

“Dit is de tweede revolutie in het openbaar vervoer op het gebied van betalen,” zegt Eric Janse de Jonge, voorzitter van het directeurenoverleg NOVB, tegen OV Pro. “De eerste was ruim tien jaar geleden de overstap van de papieren strippenkaart naar de OV-chipkaart.”

Het doel van de invoering van nieuwe betaalwijzen is om het reizen in het openbaar vervoer eenvoudiger en aantrekkelijker te maken, maar ook om de kosten van het betaalsysteem aanzienlijk te verlagen. De aanpassing van de techniek betekent niet dat de OV-chipkaart zelf gaat verdwijnen. Het is een wijziging aan de achterkant en treft met name de manier waarop reizigers hun reis afrekenen.

Op dit moment wordt bij het inchecken met de OV-chipkaart meteen geld afgeschreven. Bij het uitchecken wordt het juiste bedrag verrekend en verwerkt, maar dit houdt in dat er altijd vooraf geld op de kaart moet worden geladen.

Bij een verandering van het systeem dient het in- en uitcheckmoment veel meer voor identificatie van de reiziger en veel minder als betaalmoment. “Je OV-chipkaart, bankpas, barcode of mobiele telefoon geldt dan alleen als verificatie,” aldus Janse de Jonge. “Deze ‘token’ is gekoppeld aan een account en langs dit account verloopt de rekening. Het moment waarop je reist en het moment van afrekening kan daarmee makkelijker uit elkaar getrokken worden.”

(foto: HTM)


Foto: Digitaal Dagblad