Dagblad070 | Nederlands goedkoopste en duurste rijlessen

Nederlands goedkoopste en duurste rijlessen

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Zoals altijd is er ook vandaag de dag een grote vraag onder Nederlanders naar het volgen van autorijlessen. Met dit in ons achterhoofd is shopalike.nl een onderzoek begonnen om uit te vinden waar je in Nederland het goedkoopst en het duurste uit bent voor deze rijlessen. Het onderzoek werd voltrokken met het oog op gemeentelijk en provinciaal niveau.

In Nederland werden in 2017 239.192 rijexamens afgenomen voor rijbewijs B (personenauto). Het slagingspercentage in datzelfde jaar bedroeg 42.6%, wat betekent dat meer dan de helft van de mensen zakt tijdens hun rijexamen. Het is dus van belang om een degelijke rijcursus te volgen om je kansen te verhogen voor het rijexamen. De prijzen voor enkele rijlessen verschillen door Nederland heen. Zo kost de gemiddelde les in Groningen 43 euro en in Flevoland 46 euro. De prijzen verschillen zelfs per stad en gemeente.

Het is het goedkoopste om lessen te volgen in de gemeente Rotterdam in Zuid-Holland met een gemiddelde prijs van €39,12 voor een les van 60 minuten. Uit hetzelfde diagram komt naar voren dat in de gemeenten Noord-Beverland en Eerse het meeste betaald dient te worden voor een rijles. Welgeteld 54 euro per uur. De duurste steden om voor het rijbewijs te lessen zijn West Betuwe (€ 53,-), Blaricum (€53,-) en Oost Gelre (€52,80). Het meeste geld bespaar je in Hollands Kroon ((€40,-), Enschede (€40,50) en Landgraaf (€40,50).

In Groningen ben je het goedkoopste uit met een gemiddelde prijs van €43,23 voor een dergelijke rijles. Nipt daarachter vinden we Friesland, waar je gemiddeld €43,45 neer moet tellen voor een uur. Friesland wordt weer op de hielen gezeten door Zuid-Holland waar je voor een uurtje lessen gemiddeld €44,89 kwijt bent. In Utrecht ben je een stuk duurder uit met gemiddeld €46,57 voor een uur achter het stuur van een lesauto. Dit is dan ook meteen de duurste provincie. Hierachter volgen Noord-Brabant en Gelderland als duurste provincies met respectievelijke uurprijzen van €46,40 en €46,31.

Verder bleek uit de analyse van shopalike.nl, met behulp van gegevens van Google Trends, hoeveel Nederlanders geïnteresseerd zijn in rijbewijzen. Het blijkt dat het aantal google zoekopdrachten voor rijbewijzen de afgelopen 5 jaar aanzienlijk is toegenomen. Hierbij valt op te merken dat de zoekopdrachten een jaarlijkse dip lijken te hebben tussen november en december. Als je dus op zoek bent naar een rustige tijd om rijlessen te volgen, lijken november en december de beste opties te zijn. Het is dan wel oppassen voor sneeuw en gladheid!

Alle diagrammen zijn hier te vinden.Foto: Digitaal Dagblad