Dagblad070 | NS wil bouwen boven Centraal Station

NS wil bouwen boven Centraal Station

mainImage

De NS is in gesprek met de vier grote steden om te verkennen of het mogelijk is om boven spoorstations te bouwen. De bedoeling is om het ruimtegebrek in de steden tegen te gaan en bereikbare leefgebieden te creëren.

''We hebben het over de best bereikbare plekken van de stad, die onbebouwd zijn", zegt Sebastiaan de Wilde, directeur Vastgoed bij NS. ''Bij stations als Den Haag Centraal is boven de sporen veel ruimte, soms wel twintig voetbalvelden groot. We zien verregaande mogelijkheden om hier woningen, kantoren en publieke ruimte te laten ontstaan. Een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en van de stad."

De Wilde promoveerde in 2016 op het onderwerp 'bouwen boven sporen'.

Hij wijst erop dat in het buitenland vaak al boven sporen is gebouwd. ''In New York werd dit ruim honderd jaar geleden al gedaan, waardoor de sporen bij Grand Central Station niet eens meer zichtbaar zijn." De Wilde gelooft dat als de grote steden nu beslissingen nemen, over vier of vijf jaar de schop al in de grond kan. ''We kunnen met kleine stappen beginnen. Het hele gebied hoeft niet in één keer vol."


Foto: Digitaal Dagblad