Dagblad070 | OV Ombudsman: houd perronopgangen HS open
mainImage

OV Ombudsman: houd perronopgangen HS open

Wie zag vuurpijlincident bij oliebollenkraam?
28 juli 2020, 12:35 uur
Mobiliteit

De OV ombudsman, de onafhankelijke bemiddelaar bij klachten over het openbaar vervoer, pleit voor het open houden van de perronopgangen in de fietstunnel van station Holland Spoor in Den Haag. Het is volgens de organisatie niet uit te leggen dat enkele duizenden reizigers per dag hierdoor enkele minuten meer reistijd krijgen. Dat meldt Treinreiziger.nl.

Fietserstunnel

Den Haag HS is nu via twee ingangen bereikbaar: via de stationshal en via de trappen in de fietstunnel. De ingang in de fietstunnel staat op de nominatie om gesloten te worden. In plaats daarvan wordt de bestaande reizigerstunnel in het station doorgetrokken naar de Laakzijde, en komen er meer winkels. Ook wordt de hoofdingang vernieuwd.

Als die nieuwe ingang in gebruik wordt genomen worden de toegangen naar de perrons vanuit de fietserstunnel afgesloten en zijn de perrons alleen via de centrale hal te bereiken. De belangrijkste reden voor de nieuwe tunnel als entree voor de perrons zou zijn dat het handiger is om hier poortjes voor de OV-chipkaart aan te leggen. Maar, zo denkt de OV-Ombudsman, er speelt ook een commercieel belang mee.

In Den Haag hebben NS en ProRail het afsluiten van de trappen vanuit de fietstunnel als voorwaarde gesteld voor het vernieuwen van het station. De OV ombudsman zegt het onbegrijpelijk te vinden dat diezelfde partijen miljarden investeren in nieuwe infrastructuur en nieuwe treinen, wat een tijdwinst van enkele minuten oplevert op verschillende trajecten. “Om vervolgens die tijdwinst op de stations weer teniet te doen door reizigers expres te laten omlopen”.

De ombudsman vervolgt: “De kwaliteit en de aantrekkelijkheid van het openbaar vervoer worden in hoge mate bepaald door de snelheid waarmee vervoerders in staat zijn reizigers van A naar B te brengen. Dat betekent dat reizigers ook altijd snel van en naar hun trein moeten kunnen.”

Gemeenteraad

De bereikbaarheid van de perrons op Den Haag Hollands Spoor zorgde eerder deze maand voor een botsing tussen de Haagse gemeenteraad en de betrokken wethouder. Een grote meerderheid wil dat de perrons bereikbaar blijven via de fietserstunnel, maar volgens de gemeente is dat niet mogelijk omdat anders gemaakte afspraken geschonden moeten worden.


Door: Treinreiziger.nl | Foto: Digitaal Dagblad