Dagblad070 | Schiphol bereidt zich voor op besmette passagiers
mainImage

Schiphol bereidt zich voor op besmette passagiers

14 februari 2020, 14:12 uur
Mobiliteit

Schiphol heeft scenario's opgetekend voor de omgang met passagiers die zijn besmet met het nieuwe coronavirus. Volgens topman Dick Benschop van de luchthaven is Schiphol daarmee voorbereid op een eerste Nederlandse besmettingsgeval met het virus.

In het geval dat er een zieke passagier in een van de vliegtuigen blijkt te zitten, weten het grondpersoneel en andere luchthavenmedewerkers dankzij de scenario's wat voor stappen gevolgd moeten worden. Een van de scenario's bevat richtlijnen voor het geval dat de epidemie zich verder uitbreidt en er grote aantallen besmette reizigers arriveren.

Schiphol merkt de gevolgen van het Wuhan-virus momenteel in het teruglopende aantal passagiers. Dat zal dit jaar ook de resultaten van de luchthaven raken, waarschuwde Benschop. Hij wilde nog geen concrete inschattingen daarover doen.

De grootste luchthaven van Nederland ziet momenteel maar twintig vluchten per week naar China vertrekken. Voor de virusuitbraak waren dat er nog honderd. De meeste vluchten worden uitgevoerd door Chinese luchtvaartmaatschappijen als China Southern Airlines. KLM vliegt voorlopig niet naar China.


Door: ANP