Dagblad070 | Streekvervoerder EBS 25 augustus aan de slag

Streekvervoerder EBS 25 augustus aan de slag

mainImage

Vanaf 25 augustus 2019 tot en met december 2030 verzorgt EBS Public transportation BV het streekbusvervoer in de regio Haaglanden. Dat is het resultaat van de openbare aanbesteding voor de busconcessie Haaglanden Streek, die in 2018 door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) werd uitgeschreven.
 

In Delft de bussen van maandag tot zaterdag elk kwartier rijden tussen zeven uur 's morgens en zeven uur 's avonds. Rotterdam The Hague Airport is voortaan bereikbaar met lijn 37 vanuit Den Haag Leyenburg en Delft. Ook nieuw is de verbinding tussen Wassenaar en Voorschoten (lijn 42). Verder vormen de huidige lijnen van Connexxion de basis voor het lijnennet van EBS. In het Westland is de lijnvoering aangepast in verband met de Hoekse lijn en in Delft wordt een aantal haltes voortaan bediend door de Delfthopper: Een busje zonder vaste dienstregeling dat alleen rijdt als het online of telefonisch is besteld.

Alle belangrijke wijzigingen staan op de EBS-website (https://www.ebs-ov.nl/haaglanden/reizen/dienstregeling-2019/), waar iedereen in de regio gratis probeerkaartjes kunnen aanvragen. Hiermee kunnen twee personen een hele dag reizen op een datum naar keuze tussen 25 augustus en 30 september. 

De vervoerder gaat de busdiensten uitvoeren met nieuwe bussen: 23 volledig uitstootvrije bussen voor de stadsdienst in Delft en Zoetermeer, 93 hybride groengasbussen in de overige gemeenten van het concessiegebied. De hybride bussen worden in 2026 en 2027 vervangen door zero-emissie bussen. Dit draagt bij aan de ambitie van de MRDH om de CO2 uitstoot door het verkeer met 30% terug te dringen. De bussen zijn voorzien van airconditioning, wifi en USB-aansluitingen en goed toegankelijk voor iedereen.

Concessie Haaglanden Streek
Een concessie geeft een vervoerbedrijf het exclusieve recht om het openbaar vervoer te verzorgen in een bepaald gebied. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag is wettelijk bevoegd om OV-concessies te verlenen in de regio Rotterdam Den Haag. De concessie Haaglanden Streek omvat het busvervoer in de gemeenten Delft, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Westland, Wassenaar en Zoetermeer inclusief een aantal busritten in Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Hoek van Holland.