Dagblad070 | Broodbrouwers weer open
mainImage

Broodbrouwers weer open

29 juni 2020, 11:26 uur
Ondernemen

‘De Broodbrouwers Den Haag laat wederom het tarwenat stromen in het Koelhuis’. In een voormalig bier-koelhuis aan de Dintelstraat 46 heeft de bistro van De Broodbrouwers haar deuren geopend sinds 1 juni 2020. De bakkerij draait ondertussen al vanaf begin april dit jaar.

In de bistro wordt ontbijt, lunch en diner geserveerd. Naast de 100 zitplaatsen, een chef’s table en een zonnig terras waar je als gast kunt genieten organiseert De Broodbrouwers ook bakkersworkshops en evenementen.

De initiatiefnemers

Op een dag, in augustus 2017, besloten de ondernemers achter Lekker Brood (Ad Overgaag) en Happy Tosti (Jasper Kool & Wibe Smulders) de handen ineen te slaan. Lekker Brood, gevestigd op de Herengracht in Den Haag, levert al vanaf de opening van het eerste Happy Tosti restaurant, aan de Korte Poten, het biologische brood waarmee de lekkere tosti’s gebakken worden.

De langdurige zakelijke relatie tussen Happy Tosti en Lekker Brood is uitgegroeid tot een vriendschap tussen beide ‘Haagse’ bedrijven. Het succesvol banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking door Happy Tosti en de ambachtelijke en biologische productiewijze van Lekker Brood zou wel eens een perfecte combinatie kunnen zijn, dachten de ondernemers achter beide merken. Drie jaar later, na heel hard samenwerken, is daar eindelijk het bijzondere bedrijf ‘De Broodbrouwers’.

Medewerkers met een arbeidsbeperking

De droom van De Broodbrouwers is om zoveel mogelijk mensen met een zichtbare- of onzichtbare arbeidsbeperking aan een leuke, leerzame en betaalde baan te helpen. Deze groep mensen is helaas vaak niet in staat om zelfstandig een betaalde baan te vinden, laat staan te behouden.

Onze complete organisatie heeft ondertussen al meer dan vijf jaar ervaring met het aansturen van deze doelgroep. Samen met goed getrainde jobcoaches begeleiden en ontwikkelen wij alle medewerkers naar een hoger niveau.

De sociale doelstelling van De Broodbrouwers luidt dat er binnen 3 jaar in de bistro, in de bakkerij en in de vervoersdienst meer dan 60 mensen met een arbeidsbeperking een betaalde baan hebben. Ondanks de vertraagde opening door de corona-crisis zijn op dit moment toch nog 20 medewerkers met een arbeidsbeperking actief. Wij hopen als bedrijf anderen te inspireren door te laten zien hoe een duurzaam beleid en een sociale droom perfect samenvloeien.

De locatie

Het voormalige bier-koelhuis van De Drie Hoefijzers op de Dintelstraat in Den Haag is gebouwd in 1911. Door met ijs gevulde bakken, op zolder van het pand, werd bier in houten vaten gekoeld middels koude luchtstromen.

De ondernemers werden op slag verliefd op het pand toen ze deze locatie in 2017 konden bezichtigen. De grootste ontdekking van het pand deden ze op originele constructietekeningen die een kelder weergaven. Op het moment van bezichtigen was deze kelder dichtgestort met zand. Na het weggraven van het zand bleek de kelder nog deels intact te zijn. Dit maakte de haalbaarheid van het project een stuk groter gezien de historische extra verdieping die teruggebouwd kon worden waar de bistro zou moeten komen.

Volgens de ondernemers is de cirkel rond nu er wederom producten met granen worden verwerkt in dit historische gebouw. Naast de productie van Lekker Brood heeft De Broodbrouwers ook meer dan 35 craft-bieren op de menukaart staan.

Het bakkersorgel

De grote ijsbakken op de zolder van het pand hebben wederom een functie gekregen die gerelateerd is aan granen, een belangrijke grondstof van zowel brood als bier. Er zijn namelijk 2 grote silo’s geplaatst waarin meel en bloem worden opgeslagen. Via het eerste bakkersorgel ter wereld worden deze grondstoffen van de zolder, via de bistro in het zicht van de gasten naar de bakkerij in de kelder getransporteerd.

Het wilde idee om het eerste bakkersorgel ter wereld te creëren is werkelijkheid geworden. Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit orgel? Ga vooral langs om het met eigen ogen te bewonderen.

Brouwstuk brood

De nieuwste ontwikkeling van Lekker Brood zijn de broden waarin een brouwstuk is verwerkt. Dit is een bijzondere techniek waarbij pitten, noten en zaden in een kookketel voor langere tijd worden gekookt. Dit zorgt voor een zeer smaakvolle toevoeging aan het deeg en creëert de lekkerste broden. Als je nog nooit een brouwstuk-brood van Lekker Brood hebt geproefd, weet je niet wat je mist!

Wil je meer weten over de biologische producten van Lekker Brood? Kijk dan op www.lekkerbrood.nl

 


Door: Broodbrouwers