Het nieuwe ijsje van Den Haag komt uit Turkije

31 March 2018, 15:30 uur
Ondernemen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De Italiaanse ijssalons - al zo lang een begrip in Den Haag - kunnen geduchte concurrentie tegemoet gaan zien; en die komt uit Turkije. De Turkse ijsketen Mado heeft inmiddels zijn tweede vestiging geopend: na Den Haag CS was nu Den Haag HS aan de beurt. Daar, tegenover station Hollands Spoor, heeft het traditionele plakijs een plek gekregen op de begane grond van het voormalige kantoor van de Belastingdienst.

Dit Turkse plakijs, gemaakt op basis van geitenmelk, kent een unieke receptuur; er wordt bij de bereiding gebruikgemaakt van wilde orchideeën uit Anatolië, die in Turkije als afrodisiac gelden en volgens overlevering de zin in seks zouden verhogen. Uit de orchideeën wordt op een ingenieuze en uiterst arbeidsintensieve wijze salepi-poeder gewonnen (vernoemd naar het Arabische sahlab: testikels van de vos), en dit ingrediënt zorgt ervoor dat het ijs ook bij hoge temperaturen nauwelijks smelt en zijn toffee-achtige karakter behoudt (vandaar de naam ‘plakijs’).

Maras dondurma (Mado) geldt als het meest befaamde ijs van alle salepi-soorten, ook in het thuisland zelf. Met dit ijs uit Kahramanmaras in het zuidoosten van Turkije plus een bijzonder verhaal wil Mado nu met zijn winkels bij CS en HS Den Haag verder gaan veroveren.

(foto: Mado)