Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) in Den Haag/Rijswijk krijgt een nieuwe eigenaar. Talpa neemt alle aandelen over van Vereniging Veronica. Veronica was sinds 2010 de eigenaar van het ANP.

Talpa-eigenaar John de Mol ziet de grote betekenis van het ANP voor alle mediabedrijven in Nederland en daarmee voor het journalistieke landschap. “Zoals bekend wil Talpa Network uitgroeien tot een groot en modern cross-mediabedrijf op de Nederlandse markt. Met de acquisitie van het ANP voegen we daar onafhankelijk en betrouwbaar nieuws aan toe. Daar ben ik erg blij mee. Op het terrein van de nieuwsvoorziening in dit land ken ik geen sterker merk dan het ANP als je denkt aan snelheid en feitelijke juistheid. Uitgerekend in deze tijden waarin fakenieuws aan de orde van de dag is, moeten we onafhankelijke berichtgeving koesteren. Wij gaan het ANP een vooraanstaande en speciale plek geven binnen Talpa Network.”

Met de verkoop komt er voor de Vereniging Veronica een eind aan haar betrokkenheid bij het ANP. Yoeri Albrecht, voorzitter van Vereniging Veronica: "Het ANP heeft meerdere eigenaren gehad in zijn 84-jarig bestaan. Met al die wisselingen is de essentie van het ANP niet veranderd. Dat zal ook nu niet gebeuren."

Volgens de directie van het ANP, ceo Martijn Bennis en hoofdredacteur/mediadirecteur Marcel van Lingen, is de positie van ANP goed geborgd. “Het redactiestatuut staat niet ter discussie. Onze nieuwsvoorziening blijft snel, feitelijk en onafhankelijk. Uiteraard passen we ons aan de markt aan. Zo is in de afgelopen jaren geïnvesteerd in foto, video en in de ontwikkeling van de agenda. Er zijn nieuwslijnen toegevoegd zoals BuzzE (entertainment), BuzzT (technologie) en Royalty. Met Talpa Network als aandeelhouder kunnen we onze investeringsagenda goed uitvoeren en een nog rijker aanbod op het gebied van nieuwsproductie en-distributie gaan aanbieden. Hiermee kunnen we ook in de toekomst de kwaliteitspers in Nederland optimaal bedienen. Ook ten aanzien van de zakelijke dienstverlening verwachten wij toegevoegde waarde vanuit Talpa Network.”

De ondernemingsraad en redactieraad van het ANP staan volledig achter de overname. Het ANP is momenteel nog gevestigd in Rijswijk en maakte onlangs bekend dat het eind dit jaar naar WTC The Hague in het Beatrixkwartier van Den Haag zal verhuizen.