Dagblad070 | KvK: 'top leidt tot concrete plannen mkb'

KvK: 'top leidt tot concrete plannen mkb'

mainImage
Zzp'ers boos op Kamer van Koophandel

Tijdens de Global Entrepreneurship Summit op 4 en 5 juni in Den Haag hebben 4 bedrijven concrete plannen voor een samenwerking met innovatieve mkb’ers gemaakt. Dat is het voorlopige resultaat van de zesde editie van de KVK Business Challenge, die geheel in het teken stond van de topontmoeting. In aanloop naar GES2019 zochten 12 bedrijven een oplossing voor hun business challenge via het open innovatieplatform van KVK (Kamer van Koophandel).

4 nieuwe samenwerkingen

SAS Institute gaat met drie partijen samenwerken om cassave beter beschikbaar te maken als grondstof voor de voedselindustrie. KPN gaat met een aantal ondernemers op basis van AI kijken hoe ze hun energieverbruik o.b.v. data kunnen terugdringen. ProRail gaat een praktische oplossing testen om toiletvoorzieningen tijdens incidenten langs het spoor mogelijk te maken. ASC gaat samen met artsen een oplossing van een ondernemer uitwerken voor operatiekits die kunnen worden ingezet voor de 5 meest voorkomende operaties in omstandigheden waarin geen ziekenhuis beschikbaar is.

Innovatievoucher

Rodrique Engering, CCOO van KVK: “Uit recent onderzoek van KVK blijkt dat driekwart van de mkb’ers naar eigen zeggen niet in groei investeert maar gericht is op het stabiel houden van de omzet. En dat is zonde, want financiers zijn eerder geneigd om te investeren in ondernemingen die bezig zijn met de duurzaamheid van hun bedrijf door te innoveren. Ook zijn die bedrijven aantrekkelijker voor klanten en nieuw personeel. Dat onderstreept het belang van een event als GES2019, waar ondernemers, investeerders en grote bedrijven aan de slag gaan met nieuwe oplossingen voor de wereldwijde uitdagingen van de toekomst, zoals water, voedsel en energie.”

Ook staatssecretaris Mona Keijzer onderschrijft het belang van innovatie in het mkb. Om nieuwe samenwerkingen uit deze editie van KVK Business Challenge te helpen versnellen, stelde zij tijdens GES 2019 innovatievouchers beschikbaar namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Samenwerking GES2019 en KVK

Doel van de internationale zakentop was het vinden van oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen met behulp van innovatie en ondernemerschap. Innovatieve ondernemers konden met nieuwe technieken als AI, robotica, blockchain en big data een bijdrage leveren aan doorbraken op gebied van energie, gezondheid, voedselvoorziening, water en connectiviteit. Om mkb’ers met deze expertise te koppelen aan de uitdagingen van grote bedrijven werkte GES samen met KVK Business Challenge, het online innovatieplatform van KVK.

12 bedrijven

4 bedrijven hebben al concrete plannen voor samenwerking. Acht andere volgen mogelijk nog. In de GES-editie van KVK Business Challenge zochten in totaal 12 grote bedrijven innovatieve oplossingen voor vraagstukken op uiteenlopende terreinen. Shell wil bijvoorbeeld de wind- en zonneparken van de toekomst ontwikkelen en de Nationale Politie zoekt naar nieuwe manieren om te achterhalen waar het geld blijft dat wordt verdiend aan illegale productie en verkoop van drugs. De andere deelnemers aan deze GES-editie waren UPS, Philips, KPN, ProRail, De Goudse Verzekeringen, EY, Amsterdam Skills Centre, Avantium, Gaston Schul en SAS Institute.

De vorige edities van de KVK Business Challenge leverden al succesvolle samenwerkingen op. Verzekeraar Univé tekende onlangs een overeenkomst met een drietal partijen om verder te werken aan hun challenge: het verminderen van het aantal schoorsteenbranden. Accountantskantoor BDO ontwikkelt momenteel samen met twee partners een innovatieve robot die op basis van artificial intelligence auditrapporten kan genereren.


Foto: Digitaal Dagblad